Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör ett collage av papper och foton du hittar hemma – dina lådor kan gömma skatter som lockar fram skaparlusten

Gör ett collage av papper och foton du hittar hemma - Spela upp på Arenan

Vi är många som gillar papper. Vackra papper, mönstrade papper, färgade papper, som ofta samlar damm i lådor och bortglömda högar. Nu skall pappren ut gömmorna och lufta på sig och kanske bli till små konstverk.

Många små pappersbitar kan få nytt liv i ett drömlikt collage och i kombination med gamla fotografier blir konstverket nästan som en liten berättelse.

Basen för kollaget utgörs av ett större papper, gärna ett akvarellpapper som är stadigt och har fin struktur. Placera en tallrik på pappret och rita av formen med en blyertspenna, collaget ska nämligen skapas i en cirkel.

Du behöver:

  • papper med olika mönster, färg och struktur

  • intressanta sidor från böcker eller tidningar

  • svartvita foton, original eller papperskopior

  • tallrik

  • lim

  • akvarellpapper

  • pennor

  • färg

Collage.
Bildtext Blanda gärna olika tekniker i collaget.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Gör så här:

Bläddra igenom din hög med papper och välj ut olika papper som passar ihop. Blanda gärna mönstrat med enfärgat, då blir det en fin bas att jobba vidare på.

De olika pappren kommer att fungera som grafiska block där foton och tecknade detaljer kan placeras in. Vänd och vrid på bitarna och känn efter vad som fungerar bäst. Här finns inget rätt eller fel – låt den kreativa processen jobba på.

Fundera redan i det här skedet vad för slags foton vill du ha med. Är det människor, byggnader eller natur som ska vara huvudmotiv? Vrid och vänd och testa de olika delarna bredvid varandra.

När du valt dina bitar och placerat dem använder du samma tallrik för att få till den runda ytterkanten så att collaget sedan passar in i cirkeln du ritade på det större, stadigare pappret.

Ett papperscollage görs.
Bildtext Vrid och vänd och testa de olika delarna bredvid varandra.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Använd sax till ytterkanten, men andra sidor kan med fördel också rivas till rätt storlek, det blir en spännande variation. Hela cirkeln behöver inte täckas in. Du kan välja att lämna ytor orörda eller måla en bakgrund som skymtar till mellan pappersbitarna.

Klipp till fotografierna. Om du inte vill använda originalen är det bara att scanna in och använd en papperskopia istället. Papperskopior är dessutom lite enklare att limma.

Ett collage av papper.
Bildtext Om du inte vill klippa i dina fotografier kan du scanna dem och klippa i kopian.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Beroende på papper så kan du använda limsticka, universallim eller spraylim för att fästa delarna på akvarellpappret.

Rita detaljer med tusch. Allt behöver inte vara logiskt, låt fantasin flöda!

Gör gärna en serie med collage. Motiven kan vara helt olika, men om du använder samma kulörer eller bitar av samma papper i flera av collagen får du en fin helhet.

Tre papperscollagen.
Bildtext En färg eller en form som återkommer gör att de olika collagen bildar en helhet.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk