När olyckan är framme kan läkarhelikoptern snart rycka ut i Österbotten
Läkarhelikoptern är stationerad i Ilmajoki och tas i användning från och med oktober. Speciellt i mera avlägsna delar av Österbotten kan helikoptern i framtiden vara en avgörande faktor när kritiska lägen uppstår.
Från och med oktober finns FinnHems läkarhelikopter stationerad i Seinäjoki redo att rycka ut till Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten.
För Österbottens välfärdsområde är helikoptern ett välkommet tillskott i akutvården.
– Den kommer att höja servicenivån och den kommer att medföra bättre patientsäkerhet och höja kvalitén gällande patientarbete. Närmast i våra södra och norra områden där distanserna är långa, säger Tom Smedlund som är akutvårdschef för Österbottens välfärdsområde.
Direkt till Åbo och Tammerfors
I kritiska fall kommer patienter att kunna transporteras direkt till Åbo eller Tammerfors, vilket kan innebära betydelsefull tid för patienten.
– I de mest kritiska fallen gör det en skillnad att vi har den bästa möjliga resursen där hos patienten.
Riskbedömningar och distanser kommer att avgöra i vilka fall läkarhelikoptern används.
– I början av en situation bedöms ofta risken högre än vad den i verkligheten är, ungefär hälften av läkarhelikopterns uppdrag slutar med annullering, säger Taneli Väyrynen, ledande läkare vid akutvården vid Österbottens välfärdsområde.
Hemmaplan i Ilmajoki
Läkarhelikoptern kommer att vara stationerad vid Renganharju flygfält i Ilmajoki, redo att rycka ut till Österbotten när tillfället så kräver. Det blir FinnHEMS sjunde läkarhelikopter i Finland tillsammans med Vanda, Åbo, Tammerfors, Kuopio, Uleåborg och Rovaniemi.
Området som helikoptern kommer att trafikera på är stort och uppskattningsvis kommer antalet alarm att årligen uppgå till mellan 1500 och 2000. Av dessa leder uppskattningsvis en tredjedel till ett faktiskt möte med patienten. Mellan 20-25 personer arbetar i anslutning till läkarhelikoptern. Vid sidan av det jobb som helikoptern medför kommer även helikopterns läkare att fungera som konsult för akutvården på området.
För att helikoptern ska lyfta och landa krävs relativt gott väder. För att landa krävs dagtid en yta på 25x25 meter och nattetid 50x50 meter, mindre kan också fungera om piloten så bestämmer, berättar helikopterpilot Ville-Pekka Kilpeläinen.
– På området måste drönare och motsvarande tas i beaktande, och en viss övrig trafik också, säger Kilpeläinen.
Som mest har helikoptern en fart på 220 kilometer i timmen.
– Isigt före är en utmaning och om molnen ligger långt, svarar Kilpeläinen på frågan om vilka förhållande som kan hindra helikoptern från att lyfta.
Artikeln uppdaterad den 21 september klockan 10 med förtydligandet att det handlar om mellan 1500 och 2000 alarm per år och att av dessa leder ungefär en tredjedel till ett faktiskt fysiskt möte med patienten.
Citat av Taneli Väyrynen från Yle Pohjanmaas artikel Lokakuussa toimintansa aloittava lääkärihelikopteri tulee tarpeeseen Pohjanmaan hyvinvointialueella.