Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslandsvetare: "Allmän mobilisering är ett logiskt steg framåt för Putin"

Från 2022
En ukrainsk soldat med ukrainska flaggan.
Bild: EPA/IVAN BOBERSKYY

De ryska styrkorna i Ukraina saknar manskap. Putins besked om en mobilisering av reservister i Ryssland var således inte oväntat, enligt experterna. Men det skapar samtidigt en oro i Ryssland.

Putin meddelade på onsdagsmorgonen att Ryssland inleder en partiell mobilisering av reservister.

Medan få trott på en snabb väg ut ur kriget, säger experterna att det här ytterligare pekar på att vi inte är nära ett slut på konflikten och att lidandet kommer att öka.

– Det kommer att krävas fler offer, säger krigsvetaren Ilmari Käihkö.

Charkivoffensiven blottade ryska svagheter

Den ukrainska blixtoffensiven i Charkivregionen för några veckor sedan blottade svagheter hos de ryska trupperna, framför allt att Ryssland saknar manskap och vältränade soldater.

Medan Ukraina har förbjudit män i krigsför ålder från att lämna landet – och därmed har ett stabilt flöde av nya soldater och många som kan mobiliseras – har Ryssland enbart använt sig av kontraktsoldater.

– I Charkivregionen var de ryska försvarslinjerna för tunna, säger Käihkö.

Anekdotisk bevisföring pekar dessutom på att stridsmoralen bland de ryska soldaterna är låg. Samtidigt har de långdistansmissiler som Ukraina fick från väst i somras minskat på Ukrainas underläge gällande krigsmateriel.

Efter reträtten i Charkiv började flera ryska nationalister kräva en allmän mobilisering i Ryssland och Putins besked på onsdagen behöver ses i ljuset av detta.

– Det luktar lite desperation eftersom Ryssland har lidit brist på manskap och stridskraft, säger Käihkö.

– Men Ryssland måste eskalera på något sätt. Annars kommer kriget gå dåligt för dem.

Ilmari Käihkö
Bildtext Krigsvetaren Ilmari Käihkö.
Bild: Seppo Ahava / Yle

Annektering av regioner har också militära syften

Redan på tisdagen blev det klart att Ryssland också planerar att officiellt annektera regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja, efter att så kallade "folkomröstningar" om anslutning hållits i regionerna.

Enligt Käihkö får det här beslutet två huvudsakliga konsekvenser.

– Det första är att man då kan säga från ryskt håll att man försvarar Ryssland och inte ockuperade delar av Ukraina. Man kan därmed också peka på att Rysslands existens hotas, vilket utgör en anledning till att ta till kärnvapen.

– Den andra är att det nu blir teoretiskt möjligt att skicka värnpliktiga till regionerna i Ukraina, vilket inte var möjligt så länge som områdena inte var ryska.

Mobilisering ett logiskt steg

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu meddelade också att 300 000 reservister ska mobiliseras för att försvara områdena i Ukraina.

Markku Kangaspuro, direktör på Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet, säger att allmän mobilisering var ett logiskt steg framåt för Putin med tanke på förlusterna i Ukraina.

– Man har inte lyckats rekrytera tillräckligt med soldater trots att man erbjudit en massa förmåner, säger Kangaspuro.

Markku Kangaspuro
Bildtext Markku Kangaspuro, direktör vid Alexanderinstitutet.
Bild: Yle

Ilmari Käihkö påpekar samtidigt att siffran 300 000 ska tas med en nypa salt.

– Det återstår att se om Ryssland har den förmågan att inte bara mobilisera, utan sedan utbilda, utrusta och leda de här styrkorna.

Käihkö påpekar också att mobiliseringen sannolikt kommer ta tid.

– Många säger att det här kommer ta månader, men om de ryska myndigheterna faktiskt planerat det här så kan det gå fortare.

Under tiden tror Käihkö att det inte kommer ske särskilt mycket nytt vid fronten i Ukraina.

– Men om man skulle uppnå något i närheten av de siffrorna skulle man återställa balansen i kriget till Rysslands fördel.

Oro i Ryssland

Samtidigt är en allmän mobilisering inte ett enkelt alternativ för Putin.

– Han kommer sannolikt stöta på motstånd bland det ryska folket som inte vill skicka fler soldater till Ukraina, säger Kangaspuro.

I Ryssland verkar det också ha uppstått en oro efter Putins tal på onsdagen. Det var bland annat många flygturer till huvudstäder utanför landet som sålde slut.

– Även om man nu säger att mobiliseringen till exempel inte berör studerande så finns det inte många anledningar till att lita på det. Eller att lita på att man inte kan mobiliseras i ett nästa steg, säger Kangaspuro.

– Det är enkelt att föreställa sig att både yngre och lite äldre män nu febrilt söker online hur de ska ta sig ut ur Ryssland. Ryssarna är inte beredda på att strida i ett fullskaligt krig.