Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs höstmarknad är tillbaka – här hittar du programmet

Från 2022
Uppdaterad 23.09.2022 10:56.
Ungdomar utanför Svenska Yles escape room, Ekenäs höstmarknad.
Bildtext Svenska Yles escape room lockar många på höstmarknaden 2022.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Svenska Yles escape room, direktsändningar i radio, videostream med chatt, programvärdar och intressanta gäster och debatter. Allt ryms i vimlet på marknaden.

Höstmarknaden i Ekenäs är tillbaka efter en paus på flera år. Och Yle är på plats igen, i år bland annat med Svenska Yles escape room.

Hittar du ledtrådar?
Bildtext I escape room gäller det att klura ut vad man kan lita på. Här märker du att all information inte är pålitlig och att allt i sociala medier inte är sant.
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

I en vimmelvideostream på Arenan kan du följa med vad som händer på marknaden samt chatta. För att den ska fungera måste du logga in med ett Yle-konto. Det går att följa med och titta på programmet utan att registrera sig.

Vi publicerar också stämningar, bilder och video på webben. Flera av Yle Vegas programvärdar är på plats och många program direktsänder från Yle-tältet.

På plats finns bland andra Jonas Jungar (torsdag) som ansvarar för publikdialog vid Svenska Yle.

Om du har frågor om din tv eller radio som har med se- och hörbarhet att göra, kan du komma och be om råd av Rainer Ahonen som jobbar vid Yles tekniska kundservice.

Se ett mer utförligt program längst ned i den här artikeln.

Escape room – kom med dina kompisar

Vårt flyktrumsspel utmanar din mediekunskap. För att hitta vägen ut ur rummet måste du avgöra vad som är sant och vad som är falskt i nyhetsflödet.

Samla ihop ditt eget gäng och kom till Svenska Yles fake news escape room på Ekenäs höstmarknad. Tävla om vem som hittar ut snabbast i rymningsspelet. Ni kan gärna tävla i grupp men fler än fem kan ha svårt att få plats samtidigt.

Slaget efter tolv och Eftersnack

Dagens debatt Slaget efter tolv direktsänds såväl på torsdag som på fredag från Yles tält på marknaden. Båda debatterna streamas också live som video på Arenan.

På torsdag debatterades förlossningsavdelningen vid Lojo sjukhus och hotet om nedläggning. I diskussionen deltog Henrik Wickström (SFP), Johan Kvarnström (SDP) och Linnea Henriksson (SFP). Debatten leddes av Maria Nylund.

Slaget efter tolv-debatten på fredag leds av Bettina Sågbom. Ett energibolag vill bygga en stor solenergipark i Hangö. Alla verkar överens om att idén i sig är jättebra. Men beslutsprocessen har man redan lyckats börja gräla om. Hangös stadsdirektör Denis Strandell och veteranpolitikern Barbro Wikberg (SFP) debatterar kommunal demokrati och solkraftverk under ledning av Bettina Sågbom.

På fredag blir det också Eftersnack live med Magnus Londén, Jeanette Björkqvist och sidekick Misha Eriksson.

Bild på programledarna Björkqvist och Londen.
Bildtext Magnus Londén och Jeanette Björkqvist är på plats på fredag. Eftersnack sänds med start klockan 15.03

VN, ÅU och Yle Västnyland i hård kamp

På torsdag blir det en unik kamp. För första gången i världshistorien möts journalister från tidningarna Västra Nyland och Åbo Underrättelser samt Yle Västnyland i ett marknads-OS.

Tävlingen inleds vid VN:s tält och avslutas på tivoliområdet. Mer än så avslöjar inte pappan till olympiaden, VN-journalisten Benjamin Lundin. Såväl tidningarna som Yle Västnyland kommer att rapportera om den heta kampen.

Det vi kan avslöja i det här skedet är att de tävlande alla torde vara bekanta profiler för den västnyländska publiken. ÅU kommer starkt med Kristoffer Nöjd. Västis ställer Benjamin Lundin i ringen och Yle Västnyland kastar in programvärden och kämpen Veronica Montén.

"Knit-a-long" med Strömsögänget

Strömsös direktsända stickkvällar fortsätter och nu på torsdag kl 19.00 är det dags för "knit-a-long" nummer fyra. Den nu aktuella hashtaggen för koftstickningen är #strömsökal4 (kal som i "knit a long").

Kvinna med en stickad kofta med strömsömönster
Bildtext Lee Esselström i Strömsökofta stickad i storlek S.
Bild: Lee Esselström / Yle

Stickvällen sänds på Arenan och i Yles tält på marknaden kan du följa med sändningen från Österbotten. Några stolar finns, så ta med din egen stickning och kom på stickmys till Yles tält. Passa också på att studera en färdigt stickad Strömsökofta.

Under livesändningen kan du ställa frågor i Arenans chattfunktion. För att kunna chatta måste du logga in med ett Yle-konto. Själva sändningen kan ses utan Yle-konto.

Program på torsdag 22.9

Program på fredag 23.9