Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Niinistö talade i FN: Kritiserade Rysslands krig mot Ukraina som enligt honom förvärrar flera globala problem

Uppdaterad 20.09.2022 22:04.
Finlands president Sauli Niinistö talar i FN den 20 september 2022.
Bildtext President Sauli Niinistö i FN-högkvarteret den 20 september 2022.
Bild: Spencer Platt/UPI/Shutterstock/All Over Press

I sitt tal inför FN:s generalförsamling på tisdagskvällen finsk tid lyfte president Sauli Niinistö fram flera problem, av vilka han först av alla nämnde Rysslands brutala krig i Ukraina.

Rysslands krig förvärrar enligt Niinistö befintliga globala problem.

En tredubbel kris inom energi, matsäkerhet och ekonomi drabbar enligt Niinistö speciellt sårbara länder som redan nu lider mest av klimatkrisen och coronapandemin.

– Rysslands grymma och oprovocerade krig mot Ukraina har nu rasat i sju månader, sa Niinistö.

Niinistö sa att kriget orsakat enorm sorg och förstörelse i Ukraina. Den ryska användningen av vapenmakt är enligt presidenten ett flagrant brott mot FN- stadgan.

Niinistö betonade att det internationella samfundet, medlemmarna av generalförsamlingen, är förpliktade att upprätthålla en världsordning som bygger på regler.

– Vi kan inte acceptera, ha överseende med eller normalisera grava brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter, sa Niiinistö.

Niinistö behandlade också andra kriser som livsmedelskrisen och klimatkrisen. När det gäller hoten mot biodiversiteten sa Niinistö att FN-konferensen COP15 i Montreal i december i år spelar en oumbärlig roll.

Trots alla utmaningar avslutade Niinistö med att det ännu finns tid att vidta åtgärder.

Svenska Yles korrespondent i USA Daniel Olin skrev inför evenemanget att Rysslands anfallskrig mot Ukraina överskuggar alla andra frågor under veckan.

President Niinistö talar inför FN:s generalförsamling i New York - Spela upp på Arenan

President Niinistö träffade Turkiets president

Efter talet i FN-högkvarteret höll Niinistö också en presskonferens. Under presskonferensen berättade Niinistö att han träffade, bland andra, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Niinistö diskuterade Finland och Sveriges Nato-medlemskap och beskrev mötet som positivt.

Niinistö sa att han gjorde klart för den turkiska delegationen att det är viktigt för Finland att gå framåt i processen samtidigt med Sverige.

President Niinistös presskonferens i New York - Spela upp på Arenan