Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KHL-avhopparen Jokerit blir utan sina prispengar: "Deltar ju inte här längre" – spelarkoordinator Vuorinen är ny sportchef för Ässät

Från 2022
Janne Vuorinen, spelarkoordinator, Jokerit
Bildtext Janne Vuorinen började i Jokerit år 2013. Arkivbild.
Bild: Yle

Jokerit drog sig ur KHL i vintras. Nu har serien meddelat att klubben blir utan sina prispengar från förra säsongen. Klubbens spelarkoordinator Janne Vuorinen går däremot till ligalaget Ässäts stab.

I och med att Jokerit och lettiska Dynamo Riga drog sig ur ryska KHL efter krigsutbrottet i Ukraina på vårvintern har serien beslutat att dessa klubbar inte får ta del av förra säsongens prispengar.

– Jokerit och Riga spelar ju inte längre i vår serie så medlen kommer inte att användas för att utveckla dessa klubbar, sa KHL:s styrelseordförande Alexei Morozov enligt pressuppgifter.

KHL delar ut cirka 7,5 miljoner euro till sina klubbar. Finalisten Metallurg Magnitogorsk tilldelas fjolårets största prispeng, en halv miljon euro.

Innan sina avhopp från KHL var Jokerit och Dinamo Riga på andra respektive tolfte samt därmed sista plats i den östra konferensen.

Vuorinen övertygad av Ässäts satsning

Janne Vuorinen lämnar sitt uppdrag som Helsingforslaget Jokerits spelarkoordinator. Han innehade posten sedan 2013 och svarade för lagets spelarrekryteringar i samråd med GM Jari Kurri.

På sitt twitterkonto tackar Vuorinen i sedvanlig stil klubbfolket och anhängarna för minnesvärda år och säger sig "styra mot nya utmaningar".

Nu har 39-åriga Vuorinen skrivit kontrakt som sportchef för ligaklubben Ässät från Björneborg.

– Ässät är som lag på väg i rätt riktning. Jag uppskattar klubbens vilja att satsa mer på det idrottsliga. Klubben har en stark juniorverksamhet som vi kan bygga på under de kommande åren, säger Janne Vuorinen på ligans webbplats.

Vuorinens nya kontrakt sträcker sig till år 2026.

Ovissheten kring Jokerit håller i sig

Jokerit var ute efter en comeback i den finländska ligan säsongen 2023/24 tills ligan satte stopp i början på september på grund av klubbens bristfälliga planer.

Enligt nya direktiv krävs spel i den nästhögsta finländska serien mestis för att kunna ansöka om en plats i ligan. Detta efter att också mestisklubben Kiekko-Espoo gått ut med sina ligaambitioner.

Under pågående säsong är Jokerit helt utan ett representationslag.

Mestislaget Kiekko-Vantaa har i några årtionden samarbetat med Jokerit, men enligt Jatkoaika avslutades detta i våras. Sannolikt måste Jokerit alltså själv fixa mandat i Mestis för att hålla ligadrömmen vid liv.

Kontraster till lettiska lag

Där Jokerit saknar ett lag i år har den andra färska KHL-avhopparen Dinamo Riga kunnat återvända till den lettiska ligan direkt.

Samtidigt kommer det regerande lettiska mästarlaget HK Zemgale att delta i Mestis och dessutom fortsätta i sin inhemska liga – en kombination som aldrig var aktuell för Jokerit under säsongerna i KHL.

Diskussion om artikeln