Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin beordrar partiell militär mobilisering i sitt tal till nationen

Från 2022
Uppdaterad 21.09.2022 11:36.

Rysslands president Vladimir Putin beordrar en partiell mobilisering i Ryssland och stöder så kallade folkomröstningar i fyra ryskockuperade områden i Ukraina.

Putin höll sitt tal till den ryska nationen under onsdagsmorgonen och sade att Ryssland kommer stötta "folkomröstningar" om anslutning till den ryska federationen i de ryskkontrollerade regionerna i Ukraina.

- Vi kommer göra allt vi kan för att hålla säkra folkomröstningar, sade Putin.

Det rör sig om folkomröstningar om att ansluta sig till den ryska federationen i de fyra regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och delvis ryskkontrollerade Zaporizjzja. Folkomröstningarna inleds på fredag den 23 september och pågår till 27 september. Putin sade också att invånare i regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja "har friats från nazistregimen".

Inleder partiell mobilisering

Putin meddelade också att Ryssland inleder en partiell allmän mobilisering i Ryssland för att försvara områdena i Ukraina. Enligt talet handlar det om mobilisering av reservister och personer som har avlagt värnplikten och har viss militär bakgrund. Reuters rapporterar att det rör sig om 300 000 reservister.

– Mobiliseringen börjar i dag den 21 september, sade Putin i talet.

Putin sade att en partiell mobilisering behövs för att försvara "moderlandet". Han hänvisade även till att den ryska armén försvarar en lång frontlinje på över tusen kilometer och att soldaterna där möter det "kollektiva västs militära maskineri".

Många anklagelser mot väst

En stor del av talet bestod av anklagelser mot väst. Putin beskyllde väst för att bland annat försöka försvaga och splittra Ryssland och sade att väst förvandlar Ukrainas folk till kanonmat.

Putin påstod även, utan grund, att det var västs fel att förhandlingar med Ukraina strandade under våren eftersom väst inte var intresserade av en fredlig lösning.

Putin sade att Rysslands mål är att försvara och befria Donbass och hänvisade till att "nazister" i Ukraina terroriserar sitt eget folk.

I talet sade den ryska presidenten också att Bryssel och Washington hotar Ryssland, bland annat med kärnvapen. Han påpekade att även Ryssland har massförstörelsevapen, vapen som enligt Putin ur vissa avseenden är "mer moderna än NATOs".

– Om vårt lands territoriella integritet hotas, kommer vi använda alla tillgängliga medel för att skydda vårt folk. Det här är inte en bluff, sade Putin i sitt tal.

Den senaste gången Putin höll ett liknande tal var den 24 februari när Ryssland invaderade Ukraina.

Talet kommer efter att ukrainska styrkor genomfört framgångsrika offensiver i Charkivregionen och efter att kritik från bland annat militära nationalister i Ryssland krävt allmän mobilisering av ryska reservister.

Artikeln uppdaterades 21.9. kl. 11.30 med kompletterande information.

Diskussion om artikeln