Hoppa till huvudinnehåll

Sport

St. Pölten står mellan KuPS och gruppspelet i Champions League – chefstränare Ojala: "Båda lagen är vana vid att anfalla hela tiden"

Jalkapallon naisten Mestarien liiga: karsintaottelu KuPS - St. Pölten - Spela upp på Arenan

En plats i gruppspelet i fotbollen Champions League står på spel då KuPS och St. Pölten från Österrike möts i kvalet. I sina hemländer är båda lagen vana vid att styra och vinna sina matcher.

Kuopion Palloseura står inför en av säsongens största matcher.

I hemlandet har KuPS-damerna vunnit 18 av sina 20 matcher i nationella ligan, men nu väntar två matcher mot österrikiska St. Pölten.

Vinnaren i matchparet avancerar till gruppspelet i Champions League. Den första matchen spelas i Kuopio på onsdag kväll och returmötet i delstaten Niederösterreichs huvudstad en vecka senare.

– St. Pölten är ett ganska anfallsorienterat lag som också är bra på fasta situationer. De är ganska suveräna i sin liga och redo att ständigt anfalla. Deras läge påminner långt om vårt, sa KuPS chefstränare Ollipekka Ojala till STT.

St. Pölten prenumererar på titeln i Österrike

St. Pölten har vunnit de senaste sju ligatitlarna i sitt land.

I fjol missade man gruppspel i Champions League efter kvalförlust med 4–1 mot italienska storklubben Juventus i en match där Tuija Hyyrynen spelade från start och blev utbytt i 72 minuten.

– Vi har goda chanser att gå vidare. St. Pölten har haft problem när motståndaren pressat uppe. Det ska bli intressant att se hur de reagerar om vi har kontroll över bollen: kan de pressa organiserat, sa Ojala.

St. Pölten.
Bildtext St. Pölten (i blått) dominerar den Österrikiska fotbollen.
Bild: Dragan Ristovski / Alamy/All Over Press

Barcelona eller Juventus till Kuopio på vintern?

I gruppspelet skulle sex tuffa matcher under senhösten vänta.

– Då skulle vi spela på vår maximala nivå eller rentav ovanför den. Visst skulle det vara intressant att se hur Barcelona eller Juventus klarar sig i Kuopio i november eller december, då det i värsta fall kan snöa, småskrattade Ojala.

Barcelona är redan klart för gruppspelet, medan Juventus möter danska HB Køge i den sista kvalomgången. Den första matchen slutade 1-1 i Danmark på tisdagskvällen.

Tuija Hyyrynen.
Bildtext Hyyrynens Juventus till Kuopio?
Bild: All Over Press

Ekonomisk morot på spel

På damsidan har Champions League och föregångaren Uefa-cupen spelats sedan säsong 2000/01 under olika slags format. Gruppspelet togs i bruk till fjolårsupplagan.

En plats i gruppspelet ger 400 000 euro i kassan, varefter varje seger ger 50 000 euro och oavgjort 17 000 euro. Samtidigt skulle de övriga klubbarna i nationella ligan få varsin slant genom Uefa reglemente för solidaritet.

– Med dessa pengar kunde vi bygga ett slags dynasti. Risken finns dock för att klasskillnaderna i nationella ligan ytterligare växer. På det stora hela kan det sägas att vår framgång skulle gynna finländsk damfotboll, sa Ojala.

I nationella ligan är KuPS nära sitt andra raka guld då laget leder med sex poäng till HJK från Helsingfors när tre omgångar återstår.

KuPS och St. Pölten möts i den första matchen i Champions Leagues sista kvalomgång på onsdag klockan 18.30. Yle Arenan sänder med start klockan 18.20.

Diskussion om artikeln