Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Vad innebär "folkomröstningarna" i de ryskkontrollerade regionerna i Ukraina?

Uppdaterad 21.09.2022 05:52.
En ädra man sitter på ett bildäck, i bakgrunden en blå Lada och ett utbombat hus.
Bild: Alex Chan Tsz Yuk / AOP

På tisdagen meddelade flera ryskkontrollerade regioner i Ukraina att de kommer utföra "folkomröstningar" om anslutning till den ryska federationen. Men vad innebär "folkomröstningarna" egentligen och varför genomförs de?

Det var väntat att Putin skulle svara på den ukrainska offensiven i Charkiv på ett eller annat sätt och på tisdag eftermiddag blev åtminstone en del av Rysslands avsikter uttalade.

Den ryska planen, som av allt att döma sker i viss panik efter det senaste händelseförloppet i Ukraina, är att annektera de ukrainska områden som nu är under total eller partiell kontroll av ryska styrkor.

Moskvalojala separatister och tjänstemän i regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja meddelade under tisdagen att de kommer att hålla så kallade "folkomröstningar" om en anslutning till den ryska federationen.

Annekteringarna paketeras på så sätt som om de görs i enlighet med folkets vilja, men i praktiken är utfallen av "folkomröstningarna" klara från början – regionerna kommer att rösta för anslutning.

Delvis handlar det sannolikt om att visa att allt fortskrider enligt plan, trots den ryska reträtten i Charkivregionen

Signalvärde på den ryska hemmaplanen

Vad är då syftet med att officiellt annektera de ryskkontrollerade områdena?

Delvis handlar det om att signalera på den ryska hemmaplanen att kriget i Ukraina är ett försvarskrig där Ukraina är angriparen och Ryssland enbart försvararen.

Delvis handlar det sannolikt om att visa att allt fortskrider enligt plan, trots den ryska reträtten i Charkivregionen. Efter de ukrainska framgångarna blev en planerad folkomröstning i Cherson nämligen uppskjuten på obestämd tid.

Att nu gå vidare med omröstningarna som planerat är en viktig markering från Ryssland.

Kan motivera allmän mobilisering

Samtidigt har diskussionen gått het om Putin nu kommer att förklara kriget i Ukraina som ett riktigt krig och inte bara en militär specialoperation.

Den ryska militära ledningen har kritiserats på hemmaplan efter Charkivreträtten, både av högerextrema nationalister, som vill se en allmän mobilisering, och av personer som är emot kriget generellt.

Annektering kan också vara ett sätt för Putin att försöka tvinga Ukraina till förhandlingsbordet och samtidigt skrämma länderna i väst

Samtidigt tryter stridsmoralen bland de ryska soldaterna vid fronten, där det enligt militära experter saknas manskap.

Om de ukrainska regionerna nu ansluts till Ryssland kan det vara ett sätt för Putin att motivera en allmän mobilisering för att kunna försvara territorium som de då anser tillhöra Ryssland.

Markering mot väst och den ukrainska regeringen

Annektering kan också vara ett sätt för Putin att försöka tvinga Ukraina till förhandlingsbordet och samtidigt skrämma länderna i väst till att inte ge mer stöd åt Ukraina.

Genom att införliva områdena i östra Ukraina med Ryssland, blir kriget officiellt – ur ryskt perspektiv – en konflikt mellan Ukraina och Ryssland, och inte mellan Ukraina och Moskvalojala separatister.

Det innebär även att Ryssland teoretiskt sett kan hävda att Ukraina, men också de länder som stöttar Ukraina militärt och ekonomiskt, utgör ett existentiellt hot mot Ryssland. Detta är i sin tur en anledning för Ryssland att ta till kärnvapen, i enlighet med sin kärnvapendoktrin.

Få experter tror att Ryssland i det här skedet skulle ta till kärnvapen. Däremot blir hotet om kärnvapenkrig ett sätt för Ryssland att försöka få väst att backa gällande sitt stöd till Ukraina.

På samma sätt hoppas Putin sannolikt att hotet om en eskalering i kriget ska få den ukrainska regeringen till förhandlingsbordet och tvinga den att inte längre göra anspråk på de områden som nu förväntas att anslutas olagligt till Ryssland.

Ukrainska försvarsministeriets foto av ukrainska stridsvagnar på okänd ort.

Rysslandsforskare Hanna Smith: Ukrainas framgångar har skapat villrådighet i Kreml

Allt fler kritiska röster höjs nu mot "specialoperationen".

Ukraina backar inte

Ledare i väst fördömde under tisdagskvällen de planerade "folkomröstningarna" och flera kommentatorer har sagt att det ryska draget är desperat.

Det finns heller inga tecken på att Ukraina kommer att backa, i synnerhet inte med tanke på att Ryssland inte ens har full kontroll över de regioner som nu ska "rösta" om anslutning.

Det återstår att se exakt hur de planerade "folkomröstningarna" i de ukrainska regionerna kommer att spela in i Rysslands agerande framåt.

Det utannonserade talet till nationen som Putin förväntades ge på tisdagskvällen, men som sköts upp till onsdagen, kommer förhoppningsvis ge fler svar.