Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands Olympiska Kommittés linje om ryska idrottares medverkan klar – Vapaavuori: "Idrottsrörelsen går hand i hand med resten av samhället"

Från 2022
Jan Vapaavuori.
Bildtext OK:s ordförande Jan Vapaavuori menar att ett ryskt deltagande i internationell idrott är omöjligt just nu.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Ska ryska och belarusiska idrottare välkomnas tillbaka till internationella tävlingar? Jan Vapaavuoris ger tummen ner: "Om sanktionerna ska lättas, bör det ske märkbara förändringar i kriget".

Förra veckan gick den Internationella Olympiska Kommittén ut med att man öppnat diskussioner om att enskilda idrottare från Ryssland och Belarus inte skulle behöva stängas ut från all internationell idrott.

IOK:s finländska representant Emma Terho avslöjade detta i en Yle Urheilu-intervju. Hon berättade att diskussionen tagits på initiativ från nationer som ifrågasatt varför länder som attackerat dem får delta.

– Det handlar om en organisation med 206 medlemsländer. Frågor kommer från exempelvis länder som upplever att de också har bombats och befunnit sig i krig. De undrar varför länder som har attackerat dem får delta, säger Terho i intervjun.

Nu har Finlands Olympiska Kommittés ordförande Jan Vapaavuori lyft fram OK:s ställning i ärendet. Vapaavuori anser att det i nuläget är helt uteslutet att ens diskutera att Ryssland och Belarus skulle få delta i internationell idrott.

– Vår åsikt är att det är fullt omöjligt att ens tänka sig att nuvarande sanktioner skulle lättas, kommenterar Vapaavuori till Yle Urheilu.

– Om sanktionerna ska lättas, bör det ske märkbara förändringar på krigsfronten. Så verkar inte situationen just nu.

Viktigt att uppnå konsensus

Vapaavuori poängterar att att enskilda olympiska kommittéers åsikt har en stor inverkan då IOK fattar sitt beslut i ärendet.

– Det är viktigt att vi diskuterar och kommer fram till riktlinjer med i första hand de andra nordiska länderna och sedan med de övriga europeiska länderna.

Förra veckan gick NHL-bossen Bill Daly ut med att han skulle vilja se ryska ishockeyspelare delta i World Cup-turneringen 2024. Vapaavuori betraktar sådana uttalanden som paradoxala i det rådande världsläget.

– De är motsägelsefulla till allt vi försöker uppnå i samhället och i världen. Vi vill få ett slut på detta aggressiva anfallskrig som Ryssland fortfarande upprätthåller i Ukraina.

Det finländska ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela meddelar till Jatkoaika, att förbundet ännu inte tagit ställning till ett eventuellt ryskt deltagande i World Cup eller Finlands åsikt i ärendet.

– Finlands ishockeyförbund följer världslägets utveckling. Vi lyfter ärendet när turneringen närmar sig beroende på hur världsläget är ställt då.

Ryssland i World Cup 2016.
Bildtext NHL-bossen Bill Daly vill se Ryssland i World Cup 2024.
Bild: imago/IBL/ All Over Press

Bojkott aktuell ifall ryska idrottare får grönt ljus

Vapaavuori ser det som mycket osannolikt att IOK skulle tillåta ryska idrottare att göra comeback på den internationella scenen. Ifall det sker skulle det inte nödvändigtvis leda till att Finland låter bli att skicka idrottare till internationella tävlingar.

– Dessa är frågor som man inte kan besvara utan att se en sådan situation konkret, säger Vapaavuori.

– Praxisen är ganska brokig för tillfället. Viktigast är att inte ge ut fel signaler genom att lätta på sanktionerna.

Diskussion om artikeln