Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Omvärlden ser inte det ryska utspelet som legitimt – Nato kan tänkas agera symboliskt

Rysslands president Vladimir Putin talar med den ryska försvarsministern Sergej Shojgu under en ceremoni i Moskva den 22 juni 2022 till minnet av de som dog i andra världskriget.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin och den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu under en ceremoni i Moskva den 22 juni 2022.
Bild: Lehtikuva

"Nu blir det ännu viktigare att visa att den här typens hot inte kommer att minska på stödet för Ukraina".

Rysslands president Vladimir Putin gav på onsdag morgon besked om partiell mobilisering i Ryssland, och kom också med en rad hotfulla uttalanden.

På frågan om hur omvärlden kommer att reagera på att Putin nu försöker definiera ockuperat ukrainskt område som ryskt efter en rad konstgjorda folkomröstningar, svarar forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet, så här:

– Omvärlden kommer sannolikt att ignorera det - liksom man gjorde då det gällde Krim.

Han säger att de ryska uttalandena och hoten inte på något sätt kan ses som legitima eller acceptabla.

– Man kan se det som ett slags fars att en del av de ukrainska områdena ska tas in och definieras som en del av Ryssland.

Enligt Salonius-Pasternak kommer det i officiella kommentarer att sägas att målen och stödet för Ukraina inte kommer att ändras. Ryssland kommer också fortsättningsvis att anklagas för krigsförbrytelser.

– Och nu blir det faktiskt ännu viktigare att visa att den här sortens ryska retorik och den här sortens agerande INTE kommer att minska på stödet för Ukraina. Ett minskat stöd är ju sist och slutligen det som Ryssland skulle vilja se då man så här klart hotar väst.

"Nato agerar symboliskt, enligt förväntningar"

Salonius-Pasternak säger att försvarsalliansen Nato agerar utgående från en strategisk kommunikationskultur.

– Nato kommer offentligt att agera och reagera på det här. Kanske först genom att retoriskt säga att man gör vissa justeringar, och sedan så att Nato efter en tid förflyttar några små förband från ett Natoland till ett annat, eller något dylikt.

Det här görs enligt Salonius-Pasternak för att Nato symboliskt ska kunna visa att "vi har följt med det här, och det hör till den miltära försiktighetsprincipen att om ett stort grannland delvis mobiliserar så reagerar man på något vis". Det här görs utan att sannolikheten för en attack på något vis förändrats, säger han.

"Osannolikt att människor från S:t Petersburg och Moskva kallas in"

Charly Salonius-Pasternak säger att man kan minnas att begreppet mobilisering kan ses på olika sätt.

Exempelvis i Finland skulle mobilisering innebära ett planerat agerande som baseras på kontinuerlig utbildning. Dessutom skulle det finnas försvarsmaterial.

– Inget av det här torde finnas i Ryssland.

Salonius-Pasternak säger att det talas om att 300 000 människor skulle involveras i den partiella mobilisering som skulle gälla nu i Ryssland. Han bedömer att det kommer att handla om regionala insatser, och att inte särskilt många från S:t Petersburg eller Moskva blir inkallade. Han ser det som ett försök att inrikespolitiskt hålla läget under kontroll.

– Det finns inte modernt krigsmaterial för trupperna. Det blir säkert bara en kort utbildning för vissa. Och sedan skickas man till fronten för att dö.

Putin upprepade än en gång att Ryssland måste "befria Ukraina"

Rysslands president Vladimir Putin, som på onsdag morgon gav besked om partiell mobilisering, upprepade än en gång att Rysslands mål är att "befria" regionen Donbass. Enligt honom vill de flesta människor i regionen inte återgå till det som han kallar "oket".

I sitt tal sa Putin att "då vårt lands territoriella integritet är hotad kommer vi säkerligen att använda alla medel som står till vårt förfogande för att skydda Ryssland och vårt folk. Det här är ingen bluff. De som försöker utpressa oss med kärnvapen borde veta att vinden också kan vända i deras riktning."

Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu har för sin del sagt att Ryssland "inte kämpar så mycket mot Ukraina som mot det kollektiva väst" i Ukraina.

Ukraina och västvärlden anser att alla områden i Ukraina som hålls av ryska styrkor är olagligt ockuperat ukrainskt område.

Donbass utgörs av områdena Luhansk och Donetsk, och Ryssland har ockuperat en del av de här områdena sedan 2014.

"Folkomröstning" i de ukrainska regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja

  • Putin höll tal till den ryska nationen på onsdag morgon och sa att Ryssland stöder folkomröstningar om en anslutning till den ryska federationen i de ryskkontrollerade regionerna i Ukraina.

  • De aktuella regionerna är Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja.

  • De så kallade folkomröstningarna inleds fredagen den 23 september och pågår till den 27 september.

Andra länder inte aktuella

Salonius-Pasternak ser ingen orsak att i det här läget börja fundera på andra gränser och andra länder.

– Det kan vara viktigt för Finland att inse är att fastän Ryssland nu skulle inleda en partiell mobilisering så är ju syftet med den att få fler soldater till fronten i Ukraina och till det krig som Ryssland har inlett mot Ukraina. Det är inte nu så att att Ryssland avsiktligt skulle försöka expandera kriget geografiskt eller mot andra länder.

En skylt i S:t Petersburg som uppmanar människor att söka sig till militärtjänst under sloganen "Att tjäna Ryssland är ett riktigt jobb".
Bildtext En skylt i S:t Petersburg som uppmanar människor att söka sig till militärtjänst under sloganen "Att tjäna Ryssland är ett riktigt jobb". President Putin gav 21.9.2022. order om partiell militär mobilisering och lovade att använda "alla medel" för att skydda ryskt territorium. Försvarsminister Sergej Sjojgu meddelade att omkring 300 000 reservister kallas in.
Bild: Lehtikuva

"Ett felaktigt steg, impopulärt och lögnaktigt"

Rysslands beslut om en partiell mobilisering av trupper betraktas som ett slags upptrappning av konflikten i Ukraina, och bland annat Tysklands vicekansler Robert Habeck säger att beslutet är "ett annat dåligt och felaktigt steg från Rysslands sida".

I Ukraina säger man att Rysslands mobilisering var ett förutsägbart steg som kommer att visa sig extremt impopulärt. Beslutet visar att kriget inte går enligt Moskvas plan, och president Putin försöker flytta över skulden för inledandet av ett krig och Rysslands försämrade ekonomiska situation på väst. säger den ukrainska presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak.

Den brittiska ministern Gillian Keegan anser att Putins hot måste tas på allvar, men hon påpekar samtidigt att det också handlar om hot som vi har hört förut. Enligt henne försöker Putin "skriva om historien med sina lögner".

Källor: Reuters, The Guardian, AFP, AP