Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gör ditt eget läppglans av bara tre ingredienser – maximal effekt med minimal ansträngning

Från 2022
Gör ditt eget läppglans av bara tre ingredienser – maximal effekt med minimal ansträngning - Spela upp på Arenan

Läppglans är väl det enklaste enkla när det gäller smink. Det här läppglanset är lätt att göra själv, det sitter bra och det skyddar dessutom läpparna från att blir torra.

Mitt läppglans har tre ingredienser: bivax, ricinolja och pärlemorpigment. Vaxet ger en bra konsistens och skyddar läpparna, ricinoljan ger glans och pärlemorpigmentet ger både färg och glans. Ingen av ingredienserna går in i huden så läppglanset sitter på plats länge.

Pärlemorpigment består av mineralen glimmer och andra mineraler med starka färger. Det kan beställas på internet, från butiker som säljer råvaror till naturkosmetika. Sök på “pärlemorpigment” eller “mica pigment”. Pärlemorpigment finns i många fina färger.

Det här läppglanset är ganska fast i konsistensen och avsett att förvaras i en liten burk. Vill du ha det tunnare kan du halvera mängden bivax. Applicera läppglanset med en pensel eller med fingret. Eftersom produkten inte innehåller något vatten är det ingen risk för bakterietillväxt.

En kvinna vid ett bord.
Bildtext Ett läppglans tar inte många minuter att göra.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Ingredienser:

  • 10 ml ricinolja

  • 2 g bivax

  • 1 krm pärlemorpigment

Gör så här:

  1. Blanda bivax och ricinolja i en liten värmetålig bägare, t. ex. ett decilitermått.

  2. Smält fettet i ett varmt vattenbad.

  3. När allt är smält lyfter du bägaren ur vattenbadet och rör om tills det börjar svalna. Det är viktigt att röra tills produkten tjocknar – rörandet är det som gör läppglanset mjukt och krämigt. Häller man upp det direkt i burken blir det väldigt hårt.

  4. Tillsätt pärlemorpigmentet och rör om.

  5. När läppglanset börjar tjockna kan du hälla upp det i en liten burk med skruvlock. Har det stelnat för mycket kan du värma det några sekunder i vattenbadet igen.

En liten burk läppglans.
Bildtext Förvara läppglanset i en liten burk med lock.
Bild: Strömsö / Yle