Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snöröjningen i Raseborg blir dyrare

Snöhög i mitten av parkeringsområde.
Bildtext Snöröjningen kommer att kosta mera för skattebetalarna i Raseborg. Bilden är från Rådhustorget i Ekenäs i februari 2022.
Bild: Patric Ring / Yle

Den kalla och snörika vintern i början av året gjorde att kostnaderna för vinterunderhåll blir betydligt dyrare än budgeterat. Dessutom stiger priserna för vinterunderhåll de kommande vintrarna.

Raseborgs stad hade reserverat cirka 600 000 för vinterunderhåll hela det här året. Men redan i våras steg den summan till 960 000 euro.

Summan för vinterunderhåll har dessutom höjts med 240 000 euro under slutet av det här året. I den här summan ingår det också pengar för att anställa en chaufför under vintern.

Totalt höjs anslagen för vinterunderhåll med 600 000 i det här årets budget. I det här tilläggsanslaget ingår också pengar för mindre reparationsarbeten.

Bil omgiven av snö.
Bildtext Det snöade mycket i bland annat Raseborg i början av år 2022.
Bild: Patric Ring / Yle

Dessutom kommer kostnaderna för vinterunderhåll att höjas de kommande åren.

Efter att Raseborgs stad har konkurrensutsatt vinterunderhållet för vintrarna 2022–2025 står det klart att kostnaderna kommer att stiga med ungefär 50 procent.

Eftersom det inte har kommit in anbud på alla områden kan det hända att staden själv blir tvungen att sköta vinterunderhållet på något område som tidigare har skötts av privata företag.

Kostnaderna inom samhällstekniken ökar också på annat håll.

Underhållet av trafikleder blir 100 000 euro dyrare i år och underhållet av idrottsanläggningar blir 45 000 euro dyrare. Stadsfullmäktige har därför höjt anslagen för samhällsteknik med 745 000 euro i årets budget.

Diskussion om artikeln