Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Om fem år vill Åbo Akademi och Viking Line ha koldioxidneutral sjötrafik mellan Åbo och Stockholm

Från 2022
Uppdaterad 22.09.2022 13:16.
Viking Lines fartyg påväg bortåt vid kobba klintar utanför Mariehamn.
Bildtext Arkivbild. Projektet riktas först till Viking Line.
Bild: Silja Viitala / Yle

Passagerare och frakt ska kunna åka koldioxidneutral mellan Åbo och Stockholm om projektet Decatrip lyckas med sitt mål. Projektet är ett samarbete mellan Rauma Marine Constructions, Viking Line, Åbo Akademi och Kempower.

Målet med projektet Decatrip är att det ska finnas en koldioxidneutral sjöfartsled mellan Åbo och Stockholm inom fem år. Projektet koncentrerar sig specifikt på att minska utsläppen från fartygen.

Just nu samarbetar Rauma Marine Constructions, Viking Line, Åbo Akademi och Kempower för att utveckla en lösning för att den koldioxidneutrala sjöfartsleden eller den “gröna korridoren”, ska gå att förverkliga. Kempower är ett företag som tillverkar laddningslösningar för elfordon.

– Lösningen som projektet utvecklar möjliggör en helt koldioxidneutral frakt- och passagerartrafik mellan Åbo och Stockholm. Lösningen ska också kunna utnyttjas på andra farleder. Det här är viktigt för att alla EU-länder, inklusive Finland, har bundit sig till att grunda gröna farleder, säger Mika Laurilehto, Rauma Marine Constructions tillförordnade verkställande direktör, i ett pressmeddelande.

I början av september fick projektet över en och en halv miljon euro i finansiering av Business Finland.

Finansieringen riktas till Rauma Marine Constructions, Åbo Akademi och Kempower. Viking Line fick däremot stöd från Ålands landskapsregering eftersom Business Finland inte kan finansiera ett projekt som är hemmastatt på Åland.

I första hand riktar sig projektet till att göra farleden som Viking Line använder koldioxidneutral.

Rauma Marine Constructions utvecklar energisnåla lösningar för driften av fartyg och tillsammans med Kempower utvecklar de lösningar för att ladda elbilar ombord på fartyg.

"Allt fler konsumenter önskar att produkter och tjänster är hållbara"

I projektet stå r Åbo Akademi för att forska i hurdan samhällsnytta en klimatvänlig transportsträcka har.

Enligt projektledare och docent Magnus Gustafsson vid Åbo Akademi, handlar det dels om att minska fartygens bränsleanvändning men också om att utveckla bränsle som är både miljövänligt och förmånligt.

– Allt fler konsumenter önskar att produkter och tjänster är hållbara. Att uppfylla det har att göra med utsläppen från hela logistikkedjan, säger Magnus Gustafsson i pressmeddelandet.

– Målet är att projektet ska erbjuda ett hållbart alternativ för passagerare, industrin får en konkurrensfördel inom hållbar transport och det är ett konkret exempel på hur finskt kunnande kan eliminera utsläppen från sjöfarten.

Artikeln är uppdaterad 22.9.2022 klockan 13:15: med kommentarer av Magnus Gustafsson.

Artikeln är uppdaterad 22.9.2022 klockan 12:19: termen klimatneutral har ändrats till termen koldioxidneutral som är korrekt i sammanhanget.

Diskussion om artikeln