Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vi kan vara nöjda att vi nådde målet" säger Tuppurainen – men oppositionen pekar på miljardförlusterna

Uppdaterad 21.09.2022 15:48.
Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) i riksdagen.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) är nöjd med att det målet att Uniper inte skulle kapitaliseras har nåtts. I opposition ser Sannfinländarna och Samlingspartiet ändå affären som en miljardförlust för Finland.

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) beskriver Fortums beslut att sälja hela sin andel av Uniper till Tyskland som oundvikligt.

Unipers ekonomi har försvagats snabbt och riskerna vuxit fort de senaste månaderna, och särskilt efter att Ryssland stängde gasleveranserna till Tyskland via Nordstreamröret i augusti.

Som en del av kontraktet kommer de åtta miljarder euro som Fortum lånat till Uniper i lån och säkerheter att betalas tillbaka.

Tuppurainen är nöjd med beslutet.

– Utgångspunkten för regeringen var att vi inte kommer kapitalisera Fortum och att Fortum inte ska kapitalisera Uniper, vi kan vara nöjda att vi nådde det målet, säger Tuppurainen när hon kommenterar Fortumbeskedet i riksdagen i dag.

Fortum viktigt för Finlands försörjningsberedskap

Finska staten äger fortfarande drygt 50 procent av Fortum. Tuppurainen säger att Fortum nu kan koncentrera sig på sin kärnverksamhet inom den nordiska energimarknaden.

För staten som ägare har det också varit viktigt att säkerställa Fortums elproduktion i Finland

– Det viktigaste för staten är att Fortum kan utföra sitt beredskapsförsörjningsuppdrag utan att störas, säger Tuppurainen.

Tuppurainen medger ändå att Fortums köp av Uniper år 2017 nu orsakar miljardförluster och kan ses som ett misstag.

Oppositionen kritisk till affären

Fortum betalade sju miljarder euro för det Uniper som Tyskland nu köper för 500 miljoner. Nu går oppositionen åt regeringen för en slapphänt ägarpolitik: att Fortum får tillbaka de åtta miljarder euro som lånats men inte mer än en halv miljard för sina aktier i bolaget ses inte som någon vinst.

– Inte kan man kalla det för en stor seger om får tillbaka pengar man lånat ut, som lagen förutsätter, säger Sannfinländarnas partiordförande Riikka Purra till Yle.

Tyskland är nog vinnaren här

― Riikka Purra (Sannf)

Också Samlingspartiets gruppordförande Kai Mykkänen är starkt kritisk.

– Finländarna får nu mindre än en tiondel tillbaka av de pengar som ursprungligen lades på Uniperaktier, säger Mykkänen.

Samlingspartiet satt i regering när Uniper köptes. Men Mykkänen är kritisk till hur den nuvarande regeringen hanterade frågan i somras.

Finländarna får mindre än en tiondel av pengarna tillbaka

― Kai Mykkänen (Saml)

– Misstaget skedde redan i somras när vi inte utmanade Tysklands sätt att låta bli att utlysa energinödläge, säger Mykkänen.

Purra är också orolig för Fortums förmåga att betala dividender i framtiden.

– I framtiden kan det uppstå nya behov av att kapitalisera Fortum och förmågan att betala dividender kan vara förlorad för många år framöver, säger Purra. Tyskland är nog vinnaren här.

Tuppurainen: "Jag har föreslagit en reform av ägarstyrningspolitiken"

Hurdana förbättringar statens ägarstyrning behöver för att förbättra riskhanteringen vill minister Tytti Tuppurainen inte gå in på i dag.

– Det är en annan diskussion. Jag har föreslagit en reform för ägarstyrningspolitiken, det finns många synpunkter och det är något jag gärna vill diskutera senare.

På frågan om hur hon ser på Fortums förmåga att betala dividender till staten de närmaste åren säger Tuppurainen att det är osäkert, men att betydelsen fortfarande är stor för staten.

– Fortums dividend har varit avgörande för finska staten, den har legat på en halv miljard euro per år, nu får naturligtvis bolagets ledning kommentera hur man gör i framtiden.

Artikeln uppdaterad klockan 15 med kommentarer från också Samlingspartiet.