Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsministern: Rysslands mobilisering ingen överraskning, läget i Finlands närområden är lugnt och stabilt

Uppdaterad 21.09.2022 13:57.

Mobiliseringen kom inte som en överraskning för försvarsminister Antti Kaikkonen (C). Han ser också att det kommer ta tid för Ryssland att mobilisera de 300 000 reservister det handlar om.

Finland har varit förberett på ett besked om mobilisering i Ryssland, säger försvarsminister Antti Kaikkonen (C) när han kommenterar nyheterna från Ryssland i dag.

– Jag var inte överraskad, vi kunde vänta oss det här.

Nu följer Finland med läget och hur det utvecklas men Kaikkonen betonar:

– Läget i Finlands närområden är stabilt. Situationen är lugn och under kontroll.

300 000 ryska reservister kallas in

Putin har i ett tal i dag meddelat att Ryssland inleder en partiell allmän mobilisering för att försvara områden i Ukraina. Det rör sig om en mobilisering av 300 000 reservister. Putin säger att mobiliseringen börjar i dag.

Kaikkonen ser Rysslands besked som en reaktion på de nederlag landet haft i kriget i Ukraina. Han ser också att det kommer att ta tid för Ryssland att mobilisera 300 000 soldater.

– Att utrusta och utbilda 300 000 kommer ta månader.

Hoppas på skärpt linje kring ryska visum

Enligt Kaikkonen kräver mobiliseringsbeskedet inga omedelbara åtgärder i Finland, förutom att Finland fortsätter följa med läget.

En möjlig följd är ändå en ännu strängare inställning till ryska turistvisum.

– Det är Utrikesministeriet som har ansvar för den frågan, men jag hoppas det finns möjlighet att ta en lite starkare linje här.

Halla-aho vill stänga gränsen för de med turistvisum

Utrikesutskottets ordförande Jussi Halla-aho (Sannf) tycker att Finland borde stänga gränsen för de ryska medborgare som vill ta sig in i Finland med turistvisum.

– Vi har ett grannland där försvarsministern meddelar att landet är i krig med väst. Finland borde dra sina slutsatser, säger Halla-aho till Yle.

Halla-aho är oroad för vad mobiliseringsbeskedet kan innebära för de finländare som har dubbla medborgarskap, alltså både finskt och ryskt.

Kaikkonen säger ändå att med tanke på hur svårt det är att hitta 300 000 reservister redan i Ryssland är det ännu svårare att hitta sådana med dubbelt medborgarskap utomlands.

Artikeln uppdaterades 13.45 med kommentarer av också Jussi Halla-aho.