Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vanvård och psykisk misshandel på Kårkulla i Pargas

Från 2015
Uppdaterad 17.11.2015 09:41.
Kårkulla i Pargas.
Bildtext Vårdarna berättar om en vardag med glåpord och knuffar som klienterna på Kårkulla i Pargas får stå ut med.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Personer med funktionsnedsättningar utsätts för psykiskt våld och vanvård vid Kårkulla i Pargas. Det vittnar vårdare som Yle har talat med.

De två personer som Yle har talat med jobbar inom vården på Kårkulla och känner att de har fått nog men att ledningen inte tar problemen på allvar. Vårdarna vittnar om flera fall av vanvård där patienter exempelvis inte har fått akutvård. Klienter som skulle behöva sjukhusvård får vänta tills Kårkullas eget läkarteam har fattat beslut om vården.

- Det finns en oskriven regel om att inte fatta egna beslut utan man ska istället kontakta Kårkullas egen jour som sedan vidtar åtgärder. Det kan ibland ta ett par dagar innan något händer.

- Man drar sig för att skicka klienter till Åbo universitets centralsjukhus (ÅUCS) för vård för det kunde betyda insyn från utomstående och obekväma frågor samt att anhöriga kontaktas i onödan.

- Det handlar om prestige och Kårkulla vill inte dra till sig någon som helst uppmärksamhet för det kan betyda att man får frågor om hur vården fungerar. Man vill lägga locket på i de flesta fall och hålla allt inom den egna organisationen.

Information till anhöriga censureras

För att de anhöriga ska veta hur deras nära och kära mår på Kårkulla ska de kontinuerligt informeras om vilken sorts vård som har getts och hur deras barn mår.

Men vårdarna vi har talat med berättar att patientjournaler ibland så att säga filtreras för att ge en finare bild av verkligheten och för att inte oroa de anhöriga i onödan.

- Vi ska censurera patientjournaler som skickas till föräldrar och ta bort information som inte är saklig eller information som föräldrarna inte behöver känna till. Det är svårt att neka arbetsuppgifterna trots att det är olagligt det som vi håller på med för det är den närmsta förmannen som bestämmer vad som skickas vidare eller inte.

Vulgärt språkbruk och glåpord

De klienter som vårdas på Kårkulla har alla specialbehov och kräver mer eller mindre ständig uppmärksamhet. Det är viktigt att klienter behandlas med respekt och bemöts med värme och medmänsklighet.

Men vårdarna vittnar om en annan verklighet där klienter får stå ut med glåpord och där språkbruket är vulgärt.

- Det kan hända att klienter kallas för "jävla hora" eller "du din lilla fitta". Det säger mycket om den respekt man hyser för klienterna om man kallar dem så. Alla kan ibland vara trötta och det kan vara tungt att klara vardagen men alla har ett förnamn och man visar respekt för klienten genom att använda det namnet.

Nedskärningar kan vara orsak till problemen

Kårkulla har i många år tvingats till nedskärningar och bara i år är sparkravet kring en halv miljon euro.

Vårdarna tror att sparkraven kan vara en delorsak till de problem som uppstått men samtidigt ska en dålig ekonomi inte få äventyra klienternas säkerhet och hälsa

- Vi har flera gånger försökt säga till att det här inte fungerar längre men ledningen har inte varit intresserad av att förändra något. Säger vi något så får vi höra att vi har negativ inställning till arbetet och att allt skulle fungera bättre om vi hade bättre attityd.

Kårkullas direktör tagen på sängen

Vid Kårkulla tror inte samkommunsdirektören Sofia Ulfstedt sina öron då hon hör om de anklagelser som riktas mot Kårkulla.

Sofia Ulfstedt är ny chef på Kårkulla.
Bildtext Samkommunsdirektören Sofia Ulfstedt är bestört och lovar att gå till botten med anklagelserna.
Bild: Yle/Niclas Lundqvist

- Det här måste jag utreda och ta i med en gång för det här är första gången jag hör om det här nu då du berättar det här för mig, säger Ulfstedt. Det här är information som är helt ny för mig och jag lovar att reda ut det här nu direkt.

Enligt Ulfstedt är det här något som under inga omständigheter får förekomma inom vården på Kårkulla.

- Det är beklagligt att vårdarna känner att de inte har det förtroende som behövs hos sin närmsta förman för den här sortens anklagelser ska alla reagera direkt på. Vi har ett internt system för hur vi ska handskas med den här sortens problem men det har tydligen inte fungerat.

Hur kommenterar du att vårdarna är rädda för att bli uppsagda och därför inte har gått förbi sin närmsta förman?

- Nej, nej, inte skulle de åtminstone bli uppsagda för det här är saker som den närmsta förmannen ska ta i omedelbart och åtgärda och om det inte har skett så är det förmannen som har misslyckats och inte vårdarna.

Vad känner du när du hör om de här anklagelserna?

- Jag blir jätteupprörd och min första tanke går förstås till brukarna och deras vård och kvalitet. Det är ju vår uppgift att se till att de har ett fint och värdefullt liv. För det andra blir jag riktigt ledsen att vårdarna känner att de inte kan gå förbi sin närmsta förman i så här allvarliga saker.

Ulfstedt tänker nu utreda saken grundligt och hoppas att vårdarna ska ta kontakt med henne så att man kan nysta upp vad det är som har skett och hur man ska gå vidare.