Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jakten på nytt boende tog en oväntad vändning för Per och hans familj: "Ingen sa att huset snart kan rivas" – så här undviker du fallgropen

Uppdaterad 23.09.2022 13:27.
En ung man går in genom en dörr.
Bildtext Den nya hyresbostaden såg inte det minsta fallfärdig ut. Därför slogs Per Backlund aldrig av tanken att det kunde finnas rivningsplaner.
Bild: Roy Maki-franti / Yle

Per Backlund gick på lägenhetsvisning och hade redan bestämt sig. Sedan visade det sig att huset där hyresbostaden ligger kanske ska rivas. Ett ovanligt fall, som kan bli vanligare, säger intressebevakare.

Per Backlund och hans familj är på jakt efter nytt hyresboende på Drumsö. En ledig trea på Enåsudden förefaller perfekt för familjen. Och genast efter första visningen har Backlund och hans fru bestämt sig.

– Lämpligt pris, bra storlek och förstås placeringen, vi vill bo kvar på Drumsö. Mäklaren erbjöd den till oss och vi bestämde oss för att ta den.

Kvällen före hyreskontraktet skulle skrivas under letade paret efter information om sitt nya grannskap på nätet. Av en slump snubblade de över en artikel på Drumsös webbsida som vände flyttplanerna upp och ned.

Enligt artikeln ska bostadshuset där deras nya lägenhet ligger rivas någon gång framöver, möjligtvis redan nästa sommar om byråkratin löper smidigt.

– Vi trodde inte att det var sant, säger Backlund.

Ett samtal till en stadsarkitekt bekräftade farhågorna. Detaljplanen för området ska uppdateras. Om den godkänns kan ett antal trevåningshus i grannskapet ersättas av femvåningshus.

En ung man står framför ytterdörren på ett höghus.
Bildtext Per Backlund säger att hans förtroende för hyrsvärder och mäklare fått sig en törn.
Bild: Roy Maki-franti / Yle

Beskedet kom som en överraskning.

– Under visningen hade mäklaren sagt att de söker en långvarig hyresgäst, vilket passar oss perfekt. Då vi ringde senare sa hon att det kanske ändå inte var tänkt att hitta en långvarig hyresgäst.

Inte ett ord yppades om rivningsplanerna, varken i annonsen eller under visningen, enligt Backlund. Nu är han besviken både på mäklarföretaget och på hyresvärden.

– Jag tycker att det är skamligt att föra barnfamiljer bakom ljuset i hopp om att få en snabb hyresgäst och tjäna pengar.

Vi ska återkomma till hyresvärdens och mäklarens svar. Men först måste vi reda ut vad som är på gång på Enåsudden på Drumsö.

Planändring betyder inte automatisk rivning

Detaljplanen styr vad som kan byggas i ett område. Att uppdatera planen är ett första steg mot att byggnadsbeståndet i ett område kan utvecklas. I det här fallet har planändringen ännu inte nått beslutsfattarna.

Anne Viita är verksamhetsledare för föreningen Vuokralaiset, en intresseförening för hyresgäster. Enligt henne kan planändringar dra ut på tiden ordentligt.

– Det är långa processer. Jag har följt med ett liknande fall i Helsingfors. För tre år sedan fick invånarna i ett hus höra att huset kan komma att rivas. Men huset står fortfarande kvar och i år fick invånarna höra att rivningen skjuts upp på grund av besvär.

Stora och avgörande planer och projekt ska synas i disponentintyget, ett papper som mäklaren alltid har rätt att vid försäljningar och uthyrningar. En planändring som är under behandling syns däremot inte i intyget. För den kan överklagas, dra ut på tiden flera år eller läggas ned.

Med det sagt är rivningsplaner förstås något som en potentiell hyresgäst förtjänar att veta, oberoende av om några slutliga beslut har tagits, enligt Viita

– Det här är förstås något som inverkar på hyresgästens beslut. Det hör till att berätta om sådana här saker till de som är intresserade av lägenheten. Det är det korrekta.

Kan bli vanligare

Det som Backlunds familj råkat ut för är ovanligt, enligt Viita. Men hon tror att det kan bli vanligare i takt med att allt fler nya byggprojekt genomförs genom att äldre hus rivs och ersätts med nya. Men det betyder inte att det här är något som ligger på hyresgästens ansvar att kolla upp.

– Jag tycker inte att det är hyresgästens ansvar att försäkra sig om huset kommer att stå kvar eller rivas någon gång i framtiden. Det är hyresvärdens uppgift att berätta, han eller hon ska ha koll på läget, säger Viita.

Enligt Helsingfors stad kommer planen för Enåsudden att läggas fram för påseende i vinter och nå politikerna under våren 2023.

Uppdateringen av detaljplan har gjorts på begäran av ett byggföretag som äger marken bredvid huset med den lediga lägenheten. Husbolagen i området har gett byggföretaget grönt ljus att ansöka om planändringen, alltså att området kan utvecklas med nya och större byggnader någon gång i framtiden. Men något beslut för att riva själva huset med den lediga lägenheten har däremot inte tagits ännu.

Ord står mot ord står mot ord

Vem visste vad och varför undanhölls informationen om rivningen? Det är en fråga som Per Backlund fortfarande funderar på.

– Mäklaren sa till oss att hon inte visste något om rivningsplanerna. Och att lägenhetens ägare sagt detsamma efter att vi påtalat det här, säger Backlund.

Det är hyresvärdens uppgift att berätta, han eller hon ska ha koll på läget.

― Anne Viita på föreningen Vuokralaiset

Under februari och mars i år har de som bor i planområdet och tomtgrannarna fått tycka till om de nya planerna i ett program för deltagande och bedömning. Hyresvärden har själv varit engagerad i husbolaget så därför borde informationen om de nya planerna nått honom.

Över telefon säger hyresvärden att han helt och hållet överlämnat ansvaret för uthyrningen på grund av hälsoproblem. Han säger att han meddelat mäklaren om att huset ska rivas och att mäklaren kan bjuda ut bostaden till en lägre hyra. På det sättet kan den bli attraktiv för någon som kan tänka sig att bo där en kortare tid. Hyresvärden säger också att han har lämnat över ansvaret i husbolaget till andra.

Bostaden hyrs alltså ut via en mäklingsfirma, Vuokraturva. Timo Metsola, företagets grundare och vd, säger att lagen om förmedling av fastigheter begränsar vad han kan säga om fallet.

– Men då vi började marknadsföra bostaden hade varken vi eller disponenten någon information om det här, säger Metsola.

Det lönar sig inte att förtiga

Metsola berättar att mäklaren är skyldig att ta reda på allt som kan påverka hyresgästens beslut, att hyra eller låta bli. Det lyckas ofta, men inte alltid.

– Vi förmedlar tusentals bostäder, så gott som alltid lyckas vi ta reda på all viktig information på förhand. Men i enstaka fall kan det hända att något viktigt uppdagas mitt under uppdraget. I regel kan hyresgästen i de här fallen dra sig ur kontraktet utan följder.

Det lönar sig inte för en mäklare att undanhålla sådan här information. Speciellt i en sak som förr eller senare kommer att komma fram.

― Timo Metsola, vd för Vuokraturva

Metsola säger att lagen om förmedling av bostäder är sträng mot mäklare.

– Till att börja med vill vi ha nöjda kunder. Och om en mäklare medvetet förleder en hyresgäst kan det få allvarliga följder och mäklaren kan bli skyldig att ersätta.

Metsola berättar att god hyressed är en hjärtefråga för honom. Han har bland annat jobbat fram en nationell guide med riktlinjer för god hyressed tillsammans med föreningen för hyresgäster.

Han säger också att öppenhet både ligger i hyresvärdens och mäklarens intresse.

– Det lönar sig inte för en mäklare att undanhålla sådan här information. Det skulle vara att skjuta sig själv i foten. Speciellt i en sak som förr eller senare kommer att komma fram.

Stukat förtroende

Per Backlund och hans familj är fortfarande på jakt efter en större bostad. Han har tidigare använt hyresmäklare och tror att han kommer att göra det i framtiden också. Men förtroendet har stukats.

En liten tröst är att de inte hann flytta in före de nya byggplanerna uppdagades.

– Det känns bra, men jag känner mig ändå lurad. Var finns förtroendet i framtiden om jag inte kan vara säker på att det som mäklaren säger stämmer.

Så här kan du undvika tråkiga överraskningar

Be om att få se disponentintyget eller någon annan dokumentation som visar renoveringar som husbolaget bestämt om.

Fråga hyresvärden eller mäklaren om något är på gång. Det är inte hyresgästens ansvar. Men du kan ändå fråga.

Kolla om kommunen har en karttjänst som visar pågående planläggningsprojekt.

Har du varit med om något liknande? Skicka in ditt tips till huvudstadsregionen@yle.fi.

Rättad 23.9.2022 klockan 13.22 - Med ett förtydligande om att mäklare har rätt att se disponentintyget vid försäljningar och uthyrningar. Ett disponentintyg måste inte visas upp vid alla uthyrningar.