Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ASA-huset och Domvillan hyrs inte ut till vilken verksamhet som helst – stiftelsens vd Lasse Svens: "Den ska helst vara sådan som stöder Åbo Akademi"

Från 2022
Uppdaterad 22.09.2022 11:23.
Lasse Svens, skattmästare på Stiftelsen för Åbo Akademi sitter vid sitt skrivbord
Bildtext Lasse Svens säger att planerna för fastigheterna ännu endast är i startgroparna.
Bild: Louise Bergman

Åbo Akademi lämnar både Domvillan och ASA-huset, där fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi har verkat. Nu måste Stiftelsen för Åbo Akademi komma igång med processen att hitta nya hyresgäster.

Ännu är processen endast i startgroparna och eftersom det planerade Kvarteret Stjärnan kommer att stå färdigt först år 2025 så är tidsramen relativt lång.

Ändå hör både Domvillan och ASA-huset till det område av Åbo som staden vill utveckla till Gamla Åbo, en del av staden som ska locka turister. Enligt verkställande direktör Lasse Svens vid Stiftelsen för Åbo Akademi ligger det huvudsakliga fokuset ändå på att hitta vad de alternativa användningarna för fastigheterna kunde vara.

– Tänker man på ASA-huset är det en fastighet som sanerats för utbildningsverksamhet, och stadsplanen sätter också begränsningar på hur fastigheten kan användas. Nu måste vi utreda vilket intresse det finns för ASA-huset, säger Svens.

Asa-huset på Åbo Akademis Campus
Bildtext Hittills har fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi verkat i ASA-huset.
Bild: Ellen Ijäs / Yle

Domvillan är en historisk fastighet som donerats till stiftelsen av Ellen och Magnus Dahlström 1923. Enligt Svens kommer huset att fortsätta ha en viktig roll för stiftelsen.

– I och med att det är en historisk byggnad har stiftelsen också en förpliktelse att se till att det blir en acceptabel användning av den fastän ÅA inte längre använder den, säger Svens.

Någon större oro behöver man inte ha för att hamburgerrestauranger eller cafékedjor flyttar in i fastigheterna för att maximera lönsamheten.

– Vi är en ansvarsfull fastighetsägare och det är i vårt intresse att se till att fastigheterna får sådan verksamhet som stöder Åbo Akademi. Det kommer alltså inte att bli sådan verksamhet som inte passar in i området, säger Svens.

Tiden får visa precis vilken form det här stödet tar. Ännu måste stiftelsen utreda vilket intresse det finns från olika aktörer att flytta in i fastigheterna, säger Svens.

– Det är ganska långsiktigt som vi agerar nu. Inget kommer att ske i morgon så att säga.

Domvillan vid Åbo Akademi.
Bildtext Domvillan är en historisk fastighet som donerats till stiftelsen av Ellen och Magnus Dahlström 1923.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Mindre behov av utrymmen ger möjlighet till investering

Enligt Åbo Akademis fastighetsplan är strategin med att lämna ASA-huset och Domvillan bakom sig en del i att försöka spara pengar. Dagens behov av utrymme för undervisning är mindre, och då kan ÅA dra sig undan från vissa fastighetshelheter.

– Då har vi en möjlighet som stiftelse att få en alternativ inkomstkälla från dessa fastigheter. I slutändan så gagnar det också Åbo Akademi då stiftelsens resurser ökar, säger Lasse Svens.

Till stiftelsens huvudsakliga roll hör att hjälpa Åbo Akademi att hållas som ett livskraftigt universitet. Det utgörs huvudsakligen av direkt stöd till den forskning som universitetet driver.

På området kring Domvillan och tryckerihuset finns också en omfattande byggrätt, men den kommer stiftelsen inte att utnyttja i alla fall i det här laget.

– Vi har inga sådana planer då tomten är rätt så tätt bebyggd redan. Stiftelsen har därför inga vidare planer för byggrätten ännu, säger Svens.

Lasse Svens berättar om processen att hitta nya hyresgäster till Domvillan och ASA-huset

5:27

Diskussion om artikeln