Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kockyrket har oförtjänt dåligt rykte – nytt snabbspår ut i yrket verkar locka

Man som står bakom en bardisk ser in i kameran
Bildtext Köksmästare i Billnäs bruks restaurang Oscar Heerman tror att många unga undviker kockyrket eftersom de tror att arbetet är stressigt och tungt.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det råder stor brist på kockar för tillfället och restauranger letar med ljus och lykta efter yrkeskunnig personal. Nu skrider yrkeskolan Axxell i Karis från ord till handling med en snabbutbildning för kockar.

Gröten puttrar på i Billnäs bruks restaurang. Köksmästare Oscar Heerman dukar fram hotellets frukost samtidigt som han kokar potatis och förbereder lunchen.

Morgonsysslorna lunkar på i sakta mak och Oscar Heerman tycker ändå det är frågan om en typisk dag på jobbet.

– Kockyrket har ett oförtjänt dåligt rykte för det är inte så stressigt och hektiskt som många verkar tro, säger Oscar Heerman.

Han tror att just ryktet om en stressig och väldigt tung arbetsvardag med långa dagar och dålig lön gör att många unga väljer andra yrken idag.

– Att jobba som kock är ett fysiskt yrke och man är på fötterna hela dagen, men anställningsförhållandena har förbättrats och arbetsmängden är rimlig, säger Oscar Heerman.

Köksmästare Oscar Heerman tycker inte kockyrket är så hektiskt som många verkar tro

6:41

Nytt snabbspår in i yrket

Kockutbildningarna har haft stora svårigheter med att locka nya studerande den senaste tiden och det här året fylldes bara nio av sexton platser på Axxell i Karis treåriga kockutbildning för ungdomar.

Därför valde yrkesutbildaren Axxell i Karis att starta en snabbutbildning för kockar med start denna hösttermin. Till skillnad från deras vanliga kocklinje är den nya utbildningen över på ett och ett halvt år och i utbildningen ingår en fem månader lång praktik.

Fyra män ler mot kameran i ett kök
Bildtext Söktrycket till snabbutbildningen för kockar på Axxell i Karis överträffade alla förväntningar. På bilden: Kaj Sandström, Thomas Landén, Niklas Björkqvist och Mikael Björklund.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Målet med den nya kocklinjen är att tygla den rådande kockbristen i landet och satsningen verkar bära frukt. Inför starten sökte 40 personer till utbildningen och 16 personer antogs. De nya kockstuderandena är en brokig skara mellan 19 och 60 år och hemmahörande över hela Svenskfinland och Sverige.

– Att vi fick med kändiskocken Mikael Björklund som mentor för de blivande kockarna har varit ett stort dragplåster, misstänker kocklärare Thomas Landén.

Men Mikael Björklund kontrar själv med att snabbutbildningen nog är en viktig faktor.

– Allt ska gå snabbt idag, så även utbildningen. Det blir intensivt eftersom vi ska hinna avverka mycket under en kort period så att våra elever inte kastas ut i arbetslivet utan de baskunskaper en kock behöver, säger Mikael Björklund.

Restaurangägare och matentusiast

Trycket på den nya kockutbildningen i Karis överträffade alla förväntningar, menar utbildningens lärare Tomas Landén.

Man ler mot kameran
Bildtext Kocken Mikael Björklund beskrivs som ett dragplåster till den nya utbildningen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Bland de nya eleverna finns bland annat restaurangägaren Niklas Björkqvist från Ekenäs. Han driver redan idag restaurangen Baywatch intill gästhamnen.

– Jag vill gå en kockutbildning så att också jag kan hoppa in i köket på min egen restaurang eftersom det ändå råder en stor brist på kockar. Dessutom vill jag också kunna lära upp bland annat sommarpersonal, men då måste jag kunna grunderna själv, säger Niklas Björkqvist.

Kaj Sandström, från Åbo, har ett långt förflutet som säljare, men har alltid funderat på kockyrket och kallar sig själv en hobbykock. Snabbutbildningen på Axxell i Karis gav Sandström möjligheten och då fanns inget alternativ än att haka på, konstaterar han.

– Även om Mikael Björklund beskrivs som ett dragplåster till utbildningen har han inget att göra med att jag skicka in min ansökning, poängterar Kaj Sundström med glimten i ögat.

Intresset för Axxells nya snabbutbildning för kockar slog alla förväntningar

14:42