Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Borde Finland bojkotta World Cup om Ryssland deltar? Ska ryska spelare få spela i NHL-matcherna i Tammerfors? Hockeyförbundet kan stå inför stora frågor: "Mycket som är öppet"

Från 2022
Uppdaterad 21.09.2022 19:00.
Collage på OS-finalen mellan Finland och ryska olympiska idrottarna, samt hockeybossen Harri Nummela i intervju.
Bildtext OS-finalen blev Finlands sista landskamp mot Ryssland. Om det kan bli ett möte i World Cup är något som Harri Nummela ogillar att sia om.
Bild: AOP / Yle

NHL skickade ut en World Cup-flört med riktning Ryssland och om en dryg månad kommer ryska NHL-spelare till Tammerfors. Förbundets ordförande Harri Nummela följer läget noga.

Förra veckan bjöd på en plötslig gläntning på dörren för avstängda ryska idrottare.

IOK-representanten Emma Terho avslöjade att diskussioner förs i kulisserna. Och från NHL hördes ännu tydligare signaler.

– Vi skulle gilla det och jag tror att våra ryska spelare skulle gilla det. Vi vill ha med dem på ett bra sätt, sa NHL-bossen Bill Daly om ryssarnas deltagande i ett eventuellt World Cup om ett par år.

Men riktigt där är man inte ännu. Det menar Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela, som betonar att förhållningssättet till ryska och belarusiska spelare fortfarande är att de inte kan delta i internationell verksamhet.

– När det gäller World Cup så går de inledande förhandlingarna om turneringen mellan NHL och IIHF. Hittills har det inte varit mycket diskussion – det finns inga överenskommelser. Det är mycket som är öppet, till exempel hur turneringen ska passa in i den internationella kalendern, samt ekonomiska frågor.

– Vad jag vet så har frågan om Ryssland ska få delta i World Cup i någon form inte varit på tapeten hos IIHF. Utspelet är helt och hållet NHL:s, slår Nummela fast för Yle Urheilu.

Ryska NHL-spelare i Tammerfors i november

Ska Finland spela i World Cup om Ryssland är med?

– I slutändan är det internationella geopolitiska läget det som avgör. Vi alla hoppas att det ska utvecklas till det bättre.

– Om situationen är som i dag så tror jag att nyckelförbunden i hockeyvärlden har en gemensam syn på att besluten som nu är i kraft ska gälla, de ryska spelarna kan inte delta.

World Cup är alltså ännu bara på ritbordet och planeras till 2024. En mer aktuell fråga är de dubbla NHL-matcherna mellan Colorado och Columbus som spelas i Tammerfors i november.

Mikko Rantanen och Valerij Nitjusjkin firar mål.
Bildtext Mikko Rantanen är lagkamrat med ryssen Valerij Nitjusjkin i Colorado.
Bild: Ron Chenoy-USA TODAY Sports

Båda lagen har ryska spelare i sina trupper.

– Det här är evenemang som ordnas av NHL, vi har ingen arrangörsroll, kommenterar Nummela.

Också Tjeckien står snart som värd för NHL-hockey, då San Jose och Nashville gästar landet för ett dubbelmöte. Tidigare stormålvakten Dominik Haseks ståndpunkt är solklar.

Politiskt aktive Hasek har skickat ett brev till tjeckiska utrikesministeriet.

"Inte en enda rysk spelare ska få komma på isen i Tjeckien för att marknadsföra den ryska aggressionen", skrev Hasek på Twitter.

Haseks krav resulterade i att det tjeckiska utrikesministeriet meddelade NHL att ryska spelare inte är välkomna till NHL-matcherna.

Tänker förbundet på något sätt försöka hindra de ryska spelarnas ankomst till Tammerfors?

– Det har vi inte hittills haft något snack om, säger Harri Nummela.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus text Jääkiekkoliitto kommentoi NHL-varapomon kohulausuntoa, jonka mukaan venäläiset halutaan World Cupiin: "Täysin NHL:n omaa ajattelua", skriven av Joel Holma.

Artikeln uppdaterad med tjeckiska utrikesministeriets krav klockan 18.59.

Diskussion om artikeln