Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Hur lämnar man Ryssland?" "Hur kan man bryta armen hemma?" Putins tal fick ryssar att söka ny information för att undvika mobilisiering

Ryska passagerar på Helsingfors-Vanda flygfält.
Bild: Jani Saikko / Yle

Putin skulle hålla sitt tal till nationen på tisdagskvällen, men talet sköts fram till onsdagsmorgonen. Redan på tisdagen märktes det ändå att många ryssar började ana oråd. Efter talet ville en del bryta armen hellre än bli inkallade.

Newsweek rapporterar att ryssar redan på tisdagskvällen börjat googla fraser såsom "hur lämnar man Ryssland", eller på ryska "как уехать из россии" i mycket högre omfattning än tidigare.

Man ser en tydlig topp i sökningar under tisdagskvällen vid 18-tiden (Moskvatid) och en ny topp under Putins tal på onsdagsmorgonen. Invånare i de östligaste delarna av Ryssland, som gränsar till Kina, var särskilt intresserade av att lämna Ryssland, kommenterar den ryska kanalen Mozhem Obyasnit.

Ryssar började alltså redan på tisdagskvällen oroa sig för att Putins inställda tal skulle handla om eskaleringar i krigsföringen mot Ukraina.

Efter talet på onsdagen sköt en annan sökterm i höjden på Google i Ryssland "как сломать руку в домашних условиях": "hur bryter jag armen hemma", skriver Newsweek.

Gipsad hand och arm.
Bildtext På Google sköt sökfrasen "hur bryter jag armen hemma" i höjden efter president Putins mobiliseringstal på onsdagen. Arkivbild.
Bild: Timo-Pekka Hill

Google Trends gör sökningar jämförbara genom en skala från noll till hundra, där noll representerar det lägsta intresset och hundra det högsta.

Före Putins tal var det få som googlade armbrytarfrasen, Google Trends-värdet låg på noll, men två timmar efter talet hade intresset stigit till 38 på Googles skala.

President Vladimir Putin under presskonferensen i Samarkand på fredag kväll.

Putin beordrar partiell militär mobilisering i sitt tal till nationen

Rysslands president Vladimir Putin beordrar en partiell mobilisering i Ryssland och stöder så kallade folkomröstningar i fyra ryskockuperade områden i Ukraina.

Flygen ut ur Ryssland slutsålda

Efter att Putin hållit sitt tal märktes det också en förändring i efterfrågan på flygbiljetter.

Flyg ut ur Ryssland sålde slut i rasande fart efter beskedet om en partiell mobilisering.

Alla avgångar från Moskva till Istanbul, Jerevan och Tbilisi är slutsålda, medan flygen till Dubai blev betydligt dyrare.

Den billigaste flygbiljetten från Moskva till Dubai kostar i dag omkring 5 000 euro.

Enligt Turkish Airlines webbplats är alla flyg från Ryssland till Istanbul fullbokade till och med lördag. Turkiet har blivit ett viktigt genomfartsland för ryssar på väg till bland annat Sydeuropa, efter att EU stängde sitt luftrum för så gott som alla ryska flyg.

Den som vill flyga från Ryssland till Serbiens huvudstad Belgrad får också vänta till nästa vecka.

Tre Aeroflot-flygplan står på ett flygfält.
Bildtext Det ryska flygbolaget Aeroflot flyger inte länger till EU, men nog till andra destinationer. Arkivbild.
Bild: Leonid Faerberg / AOP

Tillsvidare möjligt att lämna landet

Enligt Moscow Times har det ryska flygbolaget Aeroflot meddelat att det tillsvidare inte har informerats om ett förbud att sälja biljetter till män i åldern 18–65 år.

Kremls talesman Dmitri Peskov svarade inte på onsdagen på en fråga om Putin har planer på att stänga gränserna för att hindra folk från att lämna landet.

Källor: Reuters, Newsweek, Yle Uutiset, AFP, Reuters