Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesministern efterlyser en snabb lösning på visumfrågan – "Finland vill inte bli ett genomfartsland"

Pekka Haavisto talar under De Grönas partimöte i Joensuu 22.5.2022.
Bildtext Under FN:s generalförsamlingsvecka förs många samtal om vad det internationella samfundet kan göra för att lindra nöden i världen, säger utrikesminister Pekka Haavisto. Arkivbild.
Bild: Jani Saikko / Yle

Rysslands krig i Ukraina har orsakat en global kris som överskuggar andra kriser. I stället för att tala om FN:s generalförsamlings arbete får utrikesminister Pekka Haavisto (Grön) svara på frågor om den ryska mobiliseringen.

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att Finland i snabb ordning kommer att ta fram en egen lösning på frågan om ryska turistvisum.

– Finland vill inte bli ett genomfartsland för Schengenvisum som andra länder har beviljat, sa Haavisto.

Enligt honom pågår arbetet för att hitta en lösning på flera ministerier. Det kan kräva ny lagstiftning eller göras genom existerande lagstiftning, men målet är att hitta en snabb lösning på frågan på nationell nivå eftersom EU är mer tungrott.

Haavisto försäkrade att Finland har tagit upp visumfrågan i EU-sammanhang flera gånger, men EU-kvarnarna mal långsamt trots att Finland, de baltiska länderna och Polen pressar på.

– Det finns inget moraliskt berättigande till att ryska semesterresor fortsätter som förut.

Gränserna ska däremot inte stängas helt, anser han, eftersom det finns människor som har släktingar på båda sidor om gränsen, eller som av studie- eller andra legitima skäl behöver kunna resa till eller från Ryssland.

Haavisto konstaterar ändå att visumansökningar som verkar handla om ryssar som försöker undvika att bli inkallade möts med kalla handen. Han hänvisar också till uppgifterna om att flyg från Ryssland har blivit fullbokade efter president Vladminir Putins tal.

Några tecken på att stora mängder unga män skulle samlas i Finlands närområden finns inte, säger utrikesministern, och konstaterar att försvarsminister Antti Kaikkonen (C) har uttalat sig om säkerhetsaspekterna kring Putins tal.

President Vladimir Putin under presskonferensen i Samarkand på fredag kväll.

Putin beordrar partiell militär mobilisering i sitt tal till nationen

Rysslands president Vladimir Putin beordrar en partiell mobilisering i Ryssland och stöder så kallade folkomröstningar i fyra ryskockuperade områden i Ukraina.

FN:s händer bundna

De samtal som förs under FN:s generalförsamling visar att kriget i Ukraina påverkar alla världens länder, säger Haavisto.

De globala följderna av Rysslands krig i Ukraina är dels en livsmedelskris, dels en energikris. Båda de här aspekterna av kriget har varit på tapeten i New York de senaste dagarna.

Det ryska anfallskriget har orsakat en global kris, men i och med att Ryssland är permanent medlem i FN:s säkerhetsråd kommer FN inte kunna ingripa, konstaterar utrikesminister Pekka Haavisto i New York.

– Att Ryssland som är en permanent medlem i säkerhetsrådet hotar med kärnvapen är farligt, säger han.

Långt samtal med Kuleba

Haavisto konstaterar att kriget i Ukraina gör att de många kriser som också pågår på olika håll i världen, i Etiopien, i Myanmar, i Venezuela och så vidare, hamnar i skymundan.

I utrikesministerns program i New York ingår 35 bilaterala möten. Ett av de första var med kollegan från Ukraina, Dmytro Kuleba.

– Kuleba tackade för de försändelser av bistånd som har anlänt [från Finland], berättade Haavisto.

Han har också träffat Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu och talat om ratificeringen av Finlands och Sveriges Natomedlemskap.

Under natten till torsdagen finsk tid ska EU:s utrikesministrar samlas till ett extrainsatt möte i New York. Enligt Haavisto är det viktigt att EU reagerar på Rysslands anfallskrig och kräver att de ryska trupperna dras tillbaka.

Eventuellt resulterar mötet också i nya sanktionsbeslut.

– Mobiliseringen ökar trycket på att sätta in nya sanktioner, säger Haavisto.