Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt coronavaccin som delas ut i Österbotten nästa vecka är redan lite för gammalt

Uppdaterad 22.09.2022 13:57.
En person som vaccinerar en annan person med apkoppsvaccin.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Senast nästa vecka kan man i Österbotten ta ett coronavaccin som är framtaget för att bita specifikt på en av omikronvarianterna. Men vaccinet är redan i det här skedet lite passé.

Vaccinet heter Comirnaty Original/Omicron BA.1. Det ursprungliga vaccinet Comirnaty har i den här versionen uppdaterats för att skydda mer specifikt mot en av omikronvarianterna.

Soite i Mellersta Österbotten börjar också erbjuda vaccinet nästa vecka.

Vaccinet kan ges som tredje, fjärde eller femte dosen till över 12-åringar. De två första doserna måste vara det ursprungliga vaccinet.

Enligt chefsöverläkare Peter Nieminen på Österbottens välfärdsområde är det inte så stor skillnad om man tar det ursprungliga eller det modifierade vaccinet. Åtminstone när det gäller skyddet mot en allvarlig sjukdomsform.

Nyare vaccin till Finland den här veckan

Mika Rämet på Finlands vaccinforskning (Suomen rokotetutkimus), säger dock att BA.1 inte längre cirkulerar i samhället och att varianterna BA.4 och BA.5 troligen har nått sin topp.

- Såväl de gamla som de nya vaccinen ger ett gott skydd mot att insjukna allvarligt, men jag tror inte att BA.1-vaccinet på lång sikt kan förhindra lindriga infektioner, eftersom varianterna BA.4 och BA.5 kringgår BA.1-vaccinet.

Vaccinet mot Omicron BA.1 är således redan lite gammalt.

- Men det fungerar, precis som de äldre vaccinen, mycket bra mot en allvarlig sjukdomsbild, säger Rämet.

Redan den här veckan kommer ett mer uppdaterat vaccin till Finland. Då handlar det om vaccin mot just varianterna BA.4 och BA.5. Dessa vaccin fick försäljningstillstånd av Europeiska läkemedelsmyndigheten förra veckans måndag.

Texten uppdaterad med mer information av Mika Rämet kl. 13.57