Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt hål i finländsk proffsboxning – tre år efter sin senaste fajt lägger Europamästaren Edis Tatli av: "Inställda matcher har gnagt på motivationen"

Från 2022
Edis Tatli boxas mot Francesco Patera.
Bildtext Tre år efter sin sista match har Edis Tatli bestäms sig för att lägga av.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Dubble Europamästaren Edis Tatli lägger handskarna på hyllan. Det har gått tre år sedan senaste matchen – och han fick nog efter motgångarna under de gångna åren.

Edis Tatlis boxningskarriär är ett avslutat kapitel, meddelar han i en intervju med Yle Urheilu.

Tatli blev Europamästare i lättvikt två gånger och kan räknas in bland de bästa proffsboxarna i finländsk historia. Men nu är det över – och den enskilt största orsaken till beslutet är osäkerheten kring kommande matcher under de senaste åren.

– Inställda matcher under de tre senaste åren och skador blev avgörande för att lägga handskarna på hyllan, säger Tatli.

I slutet av förra året var tanken att Tatli skulle ha gått en match för att bli Europamästare en tredje gång, men i sista stund ställdes fajten mot italienaren Gianluca Ceglia in av ekonomiska skäl.

– När man förbereder sig en lång tid, bantar ner vikten och tränar hårt – då gnager det på motivationen om matchen ställs in.

"Går inte utan glöd"

Det definitiva beslutet att lägga av betyder att Tatli gick sin sista match 2019 mot Berman Sanchez från Costa Rica.

– Efter den matchen sa jag för första gången till mina närmaste att jag slutar. Då kändes det som att suget inte fanns där.

Hans mångåriga tränare Pekka Mäki förstår valet, men grämer sig samtidigt.

– Edis hade haft förutsättningarna för att nå nya framgångar, men jag förstår också att han slutar efter motgångarna under de senaste åren. Två gånger ställdes EM-matcher in – först bröt han tummen och andra gången satte pandemin stopp.

– Men utan glöd inombords går det inte att boxas på elitnivå. Boxning är en tuff och farlig sport, det fungerar inte att göra på halvfart.

Helenius ensam

35-årige Tatlis val att lägga av sätter nytt ljus på de tuffa tider som proffsboxningen i Finland befinner sig i. I början av 2000-talet såg det ljust ut, men nu saknas nya förmågor.

I dagsläget är tungviktsboxaren Robert Helenius den enda som kan hävda sig internationellt.

Föga förvånande nämner Tatli brist på resurser som ett tydligt problem.

– I dagsläget har vi inte tillräckligt bra organisation runt boxningen. Att bli Europamästare med de här resurserna är väldigt bra, säger Tatli.

Med facit på hand medger Tatli att han borde ha lämnat Finland för att bli bättre.

– Det borde jag ha gjort efter min första EM-titel 2012. Utomlands fokuserar man på att göra allt till punkt och pricka med bra tränare. I Finland är det svårt att kunna ha fullt fokus på idrotten.