Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Instagram tar ett steg i kampen mot oombedda nakenbilder – nu ska dickpicsen försvinna

Från 2022
En person håller i en mobil där Instagram-appen öppnas.
Bildtext Snart ska du få en förhandsvarning om att meddelanden kan innehålla någons privata delar.
Bild: Unsplash

Snart kan Instagrams användare dra en suck av lättnad. Nu ska företaget börja skydda dem mot oombedda nakenbilder, så kallad cyberflashing.

Instagrams moderföretag Meta bekräftar att de utvecklar en funktion som ska varna användare för att det kan finnas nakenhet i direktmeddelanden, rapporterar The Verge.

Meningen med verktyget är inte bara att skydda användare mot nakenbilder som de inte har bett om, utan också andra meddelanden som de inte vill ha. Lite i stil med funktionen som nu låter dig filtrera bort meddelanden som innehåller vissa ord.

Det har ryktats om den här funktionen sedan en apputvecklare tweetade en bild av den.

På bilden ser det ut som om cyberflashing-funktionen fungerar på ett liknande sätt som när Instagram varnar för känsligt innehåll i flödet.

Hälften av alla unga kvinnor har blivit cyberflashade

Enligt Meta kommer varken de eller Instagram att kunna se meddelandena. De kommer inte heller att delas med tredje parter. Mera information om hur verktyget fungerar kommer att komma om några veckor, då det börjar testas.

Verktyget kommer att vara frivilligt att aktivera.

Enligt en rapport av The Pew Research Center har en tredjedel av kvinnor under 35 blivit trakasserade online. Enligt en annan rapport från 2017 har hälften av kvinnor i åldern 18–29 blivit cyberflashade. Siffran för män i samma åldersgrupp är 37 procent.

Runtom i världen har man börjat ta ställning till cyberflashing i lag. I Kalifornien i USA kan en person som utsatts för cyberflashing stämma förövaren. I Skottland har det varit olagligt sedan 2010 (bakom betalmur).

Källor: The Verge, CBS, The Independent