Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler ryssar än vanligt vill ta sig över gränsen till Finland

Uppdaterad 22.09.2022 13:37.
Bilar i kö på gränsen i Vaalimaa.
Bildtext Gränsövergångsstället i Vaalimaa i slutet av augusti 2022.
Bild: Noora Palola / Yle

Trafiken vid östgränsen har ökat märkbart under natten till torsdag. Det rapporterar gränsbevakningen i sydöstra Finland på Twitter.

Sydöstra Finlands gränsbevakning har hand om gränsövergångsställena i Nuijamaa, Vaalimaa och Imatra.

På de här gränsövergångsställena har över 4 400 ryska medborgare tagit sig över gränsen till Finland under onsdagen. Det här är en ökning på 57 procent jämfört med onsdagen innan. Antalet personer som tog sig över gränsen var ändå färre än under ett vanligt veckoslut.

Rysslands president Vladimir Putin meddelade i går på morgonen om en mobilisering som berör omkring 300 000 ryska reservister. På kvällen började trafiken vid gränsen öka.

Enligt uppgifter till Yle har ett fåtal personer nekats tillträde till Finland. Gränsbevakningen vill ändå inte uppge varför.

En övervakningskamerabild på en lång kö med bilar vid gränsbevakningsstationen i Vaalimaa
Bildtext Bilkö klockan 8.18 på den ryska sidan av gränsen vid Vaalimaa
Bild: FINTRAFFIC /KELIKAMERAT.INFO

Gränsbevakningsmästare Tuomas Hurskainen berättar att läget vid gränsbevakningsstationerna är lungt, trots att man har fler kunder än vanligt.

– Vi följer med läget, och det ser ut att bli livligare ju längre in på dagen vi kommer. Allt har gott bra, och vi behöver knappast ringa in mer personal, säger Hurskainen.

Främsta reseorsaken semester

Enligt tidningen Iltasanomat är det livligast vid gränsbevakningsstationen i Vaalimaa. Där ringlade sig kön 300-400 meter lång på torsdagsmorgonen.
Yttre befäl Raimo Lasanen säger till Iltasanomat att det är allt från familjer till ensamma resenärer som tagit sig över gränsen med bil.

De flesta meddelar att de vill åka till Finland på semester.