Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Muthärva där företag gav gåvor för hundratusentals euro till åtalsprövning – Helsingforspolisen: "Kanske största i sitt slag någonsin"

Från 2022
Fasaden av en byggnad med texten "Erottajankatu 4 C". I förgrunden dokument, nån slags faktura.
Bildtext Företaget i fråga hade under flera år ett kontor vid Skillnaden i Helsingfors.
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Det sammanlagda värdet av mutorna beräknas till ungefär 370 000 euro. Två personer misstänks för grovt givande av muta och grovt givande av muta i näringsverksamhet.

Helsingforspolisen har avslutat förundersökningen i ett misstänkt korruptionsfall. Härvan kan vara ett av de största i sitt slag som någonsin uppdagats i Finland.

Ett företag som sålt rengöringsmedel till både den privata och den offentliga sektorn ska ha gett sina kontaktpersoner gåvor vars värde ökade ju större beställningen var. Gåvornas värde uppges ha rört sig mellan 50 och 30 000 euro. Det sammanlagda värdet av mutorna beräknas till ungefär 370 000 euro.

Beställarna har bland annat fått mobiltelefoner, datorer och presentkort.

Yle Huvudstadsregionen har tidigare rapporterat om samma fall.

– Då handlade det om tagande av muta. Det vi nu ger vidare till åklagaren för åtalsprövning är givandet, säger kriminalinspektör Visa Weckström vid Helsingforspolisen.

Flera fall redan i domstol

Av de kring 80 fallen av tagande av muta i olika grad har en del redan hunnit behandlas vid domstol. Enligt polisen har de åtalade i största delen av fallen befunnits skyldiga.

Korruptionshärvan fick snurra på under ett decennium, nästan hela 2010-talet.

– Det är inte alltid lätt att känna igen korruption i alla dess former, men det jag överraskades av är att vi bara har hittat en inblandad som självmant kontaktade myndigheterna, säger Weckström.

Företaget som gav gåvorna är numera försatt i konkurs.