Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Försoning - hur förlåter man och finns det saker som inte går att förlåta?

Eva Frantz och Hannah Norrena
Bild: Ilmari Fabritius

Försoning är någonting väldigt vackert, åtminstone i tanken. Att en vacker dag kunna dra ett streck över att man blivit sårad eller bedragen, förlåta och gå vidare. Tänk så skönt!

Men i praktiken är försoning inte alltid så lätt.

Din ex-man bedrog dig och är nu gift med sin älskarinna. Kommer ni med glädje att kunna sitta vid samma bord på ert gemensamma barns bröllop?

Personen som mobbade dig hela högstadiet blir plötsligt din arbetskamrat. Hon verkar trevlig, men såren finns ännu kvar. Hur ska ni kunna samarbeta och lita på varandra?

Ibland kan det svåraste vara att försonas med sig själv. Du kanske var den som svek, bedrog eller sårade. Du känner dig som en fasansfull människa, fast personen som drabbades har förlåtit dig.

De som klarat av att försonas intygar ofta att de känner sig lättare efteråt. Det gäller också riktigt svåra saker, som misshandel eller grov mobbning.

Att komma till en punkt när man kan säga "nu förlåter jag dig och går vidare" är mäktigt och ofta viktigare för den som förlåter än den som blir förlåten.

Men hur går försoning till egentligen och finns det saker som inte går att förlåta?

Har du något personligt exempel på försoning? Var du den som förlät eller den som blev förlåten?

Vem eller vad försonades du med? Hur kom du till den punkten att du ville försonas?

Varför ville du att det här skulle ske? Var det till exempel för att du själv skulle komma vidare och lägga det negativa bakom dig?

Hur gick försoningen till i praktiken? Talade du med personen i fråga? Behövdes någon markör eller aktiv handling, eller kände du bara en dag att du hade förlåtit personen?

Finns det saker som är oförlåtliga? Hur ska man hantera sådana saker ifall de fortfarande påverkar en men man inte är redo att förlåta? Finns det andra sätt att lämna en oförrätt bakom sig än att försonas?

Du är alltid anonym när du skriver till Relationspodden. Ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Vem eller vad har du försonats med? Och finns det något du aldrig kan förlåta?