Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Konståkaren Kamila Vailjevas dopningsfall blev stora snackisen i OS – nu uppger rysk press att det finns bevis för att 16-åringen bröt mot reglerna

Från 2022
Kamila Valijeva gråter efter sitt korta program i Peking 2022.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Kamila Valijevas dopningsfall blev ett stort samtalsämne under Peking-OS. Nu uppges ryska antidopningsbyrån ha hittat bevis som fäller den unga konståkaren.

Konståkningen är alltid en av grenarna som får störst medial uppmärksamhet under ett vinter-OS. Förra vinterns mästerskap i Peking var inget undantag – men fokuset på kinesisk mark hamnade tidigt på annat än kvadrupelhopp.

I stället var det den då 15-åriga Kamila Valijevas dopningsfall som stal rubrikerna. Och mer än ett halvår senare verkar frågan om det positiva dopningstestet ha fått sitt svar.

Enligt ryska medier som Championat, som bland annat Aftonbladet citerar, har den ryska antidopningsbyrån Rusada hittat bevis för att Valijeva bröt mot reglerna.

– Enligt källor har Rusada genom undersökningen samlat in övertygande bevis som bekräftar Valijevas överträdelse av antidopningsreglerna, säger den ryska sportagenten Andrej Mitkov.

OS-guldet stryks

Efter OS fick Rusada ett halvår på sig för att reda ut vad som hade hänt.

Efter de färska uppgifterna i ryska medier har antidopningsbyrån i Ryssland också uttalat sig. Den bekräftar ingenting och ger inga detaljer om utredningen.

Om Valijeva anses skyldig till dopningsbrott betyder det att det ryska laget inte blir olympiska mästare i lagtävlingen. I stället skulle laget i så fall bli diskat.

På grund av oklarheterna runt Valijeva delades medaljerna i lagtävlingen aldrig ut. Om det ryska laget stryks blir medaljtrion USA, Japan och Kanada.

Preparat från hjärtmedicin

Bakgrunden till uppståndelsen runt Kamila Valijeva var ett dopningsprov som hon gav i samband med en tävling i Ryssland en dryg månad före OS-starten.

Testet innehöll spår av ämnet trimetzadin, ett preparat som finns i hjärtmedicin. Ämnet är dopningsklassat.

Kamila Valieva grimaserar.
Bildtext Tårarna rann nerför Kamila Vailjevas kinder efter korta programmet i singeltävlingen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trots ett positivt dopningsprov såg Rusada ingen orsak att stänga av Vailjeva, och den internationella antidopningsbyrån Wadas officiella testresultat kom först i samband med lagtävlingen i Peking.

Efter lagtävlingen rådde oklarhet om hennes plats i singelåkningen, men 15-åringen kom till start – skiljedomstolen Cas gav henne rätt att tävla mycket tack vare hennes unga ålder.

Vailjeva var guldfavorit och hade ledningen i den individuella tävlingen efter det korta programmet, men spelens mest omtalade idrottare misslyckades i friåkningen och blev OS-fyra.

I stället för OS-guld och historiska hopp kommer världen ihåg Kamila Valijeva för dopningsfallet och förklaringar om att hon hade fått i sig det förbjudna preparatet via sin farfars hjärtmedicin.

Och om rapporteringen i ryska medier stämmer lär en avstängning vänta för den nu 16-åriga konståkaren.