Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vänsterförbundet läxade upp riksdagsledamöter som röstade mot patientsäkerhetslagen – men partiledningen vill inte avslöja hur

Uppdaterad 22.09.2022 18:00.
Jussi Saramo  ja Li Andersson eduskunnassa.
Bildtext Vänsterförbundets gruppordförande Jussi Saramo och partiordförande Li Andersson i riksdagen.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

Vänsterförbundets riksdagsgrupp har vidtagit disciplinära åtgärder mot fem av partiets riksdagsledamöter, som röstade mot den omtalade patientsäkerhetslagen.

Riksdagsgruppens ordförande Jussi Saramo vill ändå inte avslöja hurdana disciplinära åtgärder det handlar om.

- Vi har vidtagit åtgärder i enlighet med våra gruppregler, sade Saramo efter riksdagsgruppens möte på torsdag eftermiddag. Han ser ingen mening i att förklara åtgärderna offentligt.

Saramo betonar att Vänsterförbundet vill fortsätta i regeringen och han hoppas att partiet har de övriga regeringspartiernas stöd.

Fem motståndare, fyra frånvarande

De fem ledamöterna som struntade i gruppdisciplinen och röstade med oppositionen är Katja Hänninen, Anna Kontula, Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski och Suldaan Said Ahmed. Alla fem var inte ens fysiskt på plats vid torsdagens gruppmöte.

Patientsäkerhetslagen godkändes av riksdagen i måndags med rösterna 109-38. En ledamot röstade blankt och 51 ledamöter var frånvarande.

Bland nej-sägarna fanns också de fem VF-ledamöterna. Regeringspartiernas övriga ledamöter röstade för lagen.

Bild på riksdagens rösningstavla, med 109 Ja-röster, 38 Nej-röster, 1 tom röst och 51 frånvarande.
Bildtext Fem VF-ledamöter fanns bland de 38 som röstade mot patientsäkerhetslagen.
Bild: Lehtikuva

Patientsäkerhetslagen har väckt starkt missnöje inom Vänsterförbundet, då lagen i praktiken begränsar vårdpersonalens strejkrätt.

Fyra av partiets ledamöter var frånvarande under omröstningen, och av dem hade flera dessutom meddelat att de motsätter sig lagen.

Regeringssamarbetet surnat

Stämningen regeringspartierna emellan har surnat betydligt på grund av de fem ledamöternas agerande.

SDP:s gruppordförande Antti Lindtman hade uppmanat Vänsterförbundet till en "allvarlig funderare" om regeringssamarbetet.

Statsminister Sanna Marin hade inför omröstningen konstaterat att patientsäkerhetslagen är problematisk också ur SDP:s synvinkel, men då lagen syftar till att trygga finländarnas liv och hälsa är den motiverad.

Jussi Saramo betonar att lagstiftningsprocessen var exceptionellt snabb och beskriver måndagens omröstning som ett enskilt olycksfall i arbetet.

- Vi har haft ett bra regeringssamarbete, vi litar på de övriga partierna och jag hoppas de litar på oss, sade Saramo.