Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trots årtionden av skandaler är Silvio Berlusconi på väg tillbaka in i den italienska politikens rampljus

Silvio Berlusconi röstar i en folkomröstning i Milano med ett brett leende på läpparna.
Bildtext Silvio Berlusconi styrde och ställde länge i den italienska politiken, men skandaler och ekonomiskt fiffel fällde honom från makten. Nu gör han sannolikt comeback i politikens finrum.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Berlusconi antas få tung post efter parlamentsvalet på söndag. Men högeralliansen hans parti är med i har svåra tider att vänta och sammanhållningen kommer att prövas hårt.

På söndag är det nyval i Italien. Och en av landets genom tiderna mäktigaste person, Silvio Berlusconi, är på väg att göra comeback i politiken.

Hans parti Forza Italia ingår nämligen i den ytterhögerallians ledd av högernationalisten Giorgia Meloni som leder i alla opinionsundersökningar.

Silvio Berlusconis valreklam på en buss i Monza.
Bildtext Bättre skydd för dina besparingar, står det på Berlusconis valreklam. Italienarna har det kämpigt ekonomiskt och ekonomin är valets främsta samtalsämne.
Bild: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Några dagar efter valet fyller Berlusconi 86 år. Det har varit svajigt emellanåt och han tycks ha en stående svit på San Raffaele-sjukhuset i Milano där han åker in och ut allt oftare de senaste åren.

Även antalet plastikkirurgiska ingrepp ser ut att ha ökat avsevärt den senaste tiden.

Men återigen står han alltså beredd att ta plats i en ny regering.

Dominerade italiensk politik i två årtionden

Berlusconi började sin karriär på 1950-talet under efterkrigstiden med att sälja dammsugare till Milanos hemmafruar.

År 1994 blev han landets premiärminister och satt som regeringschef i fyra regeringar under nästan tjugo års tid. Hans ledarstil brukar ibland sägas vara föregångare till populister som Donald Trump.

Under ett par decennier var han landet rikaste och mäktigaste person. Han styrde landet samtidigt som han höll kontroll över både näringsliv och media.

När Silvio Berlusconi var som mäktigast var han premiärminister och landets mäktigaste företagsledare med kontroll över näringslivsorganisationen Confindustria och media.

Skandalomsusad mediamogul och regeringschef

Genom att han ägde Mediaset och som premiärminister kontrollerade den statliga televisionen Rai kontrollerade han i princip hela medielandskapet.

Han ändrade lagar för att skydda sig själv och sina affärer och betedde sig mer eller mindre som en envåldshärskare.

Trots anklagelser om ekonomisk brottslighet, korruption, och sex med minderåriga återvaldes han alltså av sina anhängare flera gånger.

Bildtext Berlusconis varma relation till Vladimir Putin har kritiserats under valrörelsen.
Bild: Matteo Bazzi / EPA

Men landets ekonomi fick lida och nödvändiga reformer sköts på framtiden i decennier under hans tid vid makten. Även relationen till EU svajade.

Hans ledarskap imponerade inte på de övriga europeiska ledarna. Hans tidigare vänskap med Putin spökar också fortfarande.

Tillbaka i rampljuset

Men Berlusconi är tillbaka med kraft. Förra året försökte han sig på en offensiv för att bli republikens nya president efter den avgående statschefen Sergio Mattarella.

Det blev dock inte som han tänkt sig, utan den mycket omtyckta och populära Mattarella ombads istället att sitta kvar på positionen under en orolig tid.

Berlusconi har också föreslagit att landets konstitution skrivs om så att presidentval införs i Italien. Ett förslag som även stötts av Giorgia Meloni.

Om de avsikterna kommer att förverkligas är i nuläget osäkert.

Svajig allians med hårda utmaningar

Desto säkrare ser det ut att vara att högeralliansen vinner valet på söndag. Då blir Berlusconi troligtvis en del av regeringen, kanske som ordförande i senaten, kanske som minister.

Han, liksom Salvini, har i alla fall backat upp Meloni som regeringschef under hela valkampanjen.

Berlusconi på fotbollsmatch med AC Monzas VD Adriano Galliani.
Bildtext Berlusconi har lovat stöda Giorgia Meloni som premiärminister, men regeringen står inför svåra tider vilket väntas göra högeralliansens samarbete turbulent.
Bild: BARNI Cristiano/ATP/SPP/Shutterstock/All Over Press

Men det är ingen lätt uppgift som väntar dem i så fall. Det råder osäkerhet kring Ryssland, kring EU, kring sanktioner och vapenleveranser, kring gasen.

Detta samtidigt som de ekonomiska trångmålen för italienarna fortsätter att växa. Och klyftorna i samhället blir allt djupare.

Hur stöttande Berlusconi och Salvini i själva verket är när det väl gäller kommer att visa sig först senare. Risken är stor att landet står där efter valet med ännu en svag alliansregering som har svårt att komma överens.