Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Dåligt arbetsklimat pinar tjänstemän i Lojo – stadsdirektören försvarar sin ledarstil

Uppdaterad 27.09.2022 08:10.
Lojo stadshus på sommaren
Bildtext Sjukfrånvaron bland tjänstemännen i Lojo är hög. Nu jobbar staden på att få arbetsklimatet bättre. Tjänstemännen jobbar här i stadshuset Monkola. Arkivbild.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Det kokar i Lojo bland politiker och tjänstemän efter en kolumn i tidningen Länsi-Uusimaa där man lyfter fram att tjänstemännen mår dåligt. I kolumnen pekas också stadens ledning ut: arbetet sägs ledas genom rop och hot.

Stadsdirektör Jarkko Härmälä nekar till att han leder staden på det sätt som sägs.

Stadsstyrelsens ordförande Pekka Luoma (Saml) är fåordig, men säger att situationen utreds.

Lojos stadsdirektör försvarar sig - "Jag leder inte staden genom hot och rädsla"

14:13

Den åttonde september skrev journalisten Jukka Nurmilaakso en kolumn på tidningen Länsi-Uusimaas webbplats som handlar om dålig stämning bland tjänstemännen inom Lojo stad och om Lojos nya stadsdirektör, Jarkko Härmälä. Han valdes i våras efter Mika Sivula.

Metoder från ishockeyvärlden?

Nurmilaakso skriver i sin kolumn att flera personer har kontaktat honom och berättat om dålig stämning bland tjänstemännen i Lojo. Han skriver också om en ledarstil som verkar gå ut på hot och rädsla.

Enligt Nurmilaakso ser det ut som om man inom förvaltningen i Lojo tagit till en metod som man använde inom ishockeyn förr i världen: problem löses genom att man ropar och hotar.

I kolumnen nämns också ett informellt möte som stadsstyrelsens personalsektion ordnade där folk berättade om sina problem. Enligt Nurmilaakso skulle man inte ha nämnt några namn, men kritiken lär rikta sig mot stadsdirektören.

Stadsdirektören förnekar hotfullt ledarskap

Stadsdirektör Jarkko Härmälä skriver i ett mejl till Yle Västnyland att han inte arbetar på det sättet.

"Jag leder arbetet genom att kommunicera och vara aktiv. Jag är uppmuntrande och bygger en välmående och fungerande organisation."

Stadsstyrelsens ordförande Pekka Luoma, från Samlingspartiet, säger att han inte kan kommentera ledarskapsstilen.

Fullmäktigeledamot Heidi Himmanen (SFP) skriver per e-post till Yle Västnyland att hon inte vet något om en ledarskapsstil där man hotar, men hon har hört att arbetsklimatet bland tjänstemännen inte är bra.

Heidi Himmanen.
Bildtext Heidi Himmanen (SFP) konstaterar att Lojos stadsdirektör inte har erfarenhet av kommunalt beslutsfattande och det kan leda till kulturkrockar. Arkivbild.
Bild: Yle/Maria Wasström

Jarkko Härmälä skriver att arbetsglädjen inom förvaltningen i Lojo stad har minskat med åren. Det visar mätningar om arbetsklimatet som man gör varje år.

"Sjukfrånvaron har ökat med 50 procent från januari till juni i år. Samarbetet och stämningen mellan tjänstemännen är i regel bra, men vi tar situationen på allvar."

Enligt Härmälä finns det två klara orsaker till att folk mår dåligt: det är coronapandemin och vårdreformen, alltså att social- och hälsovården ska skötas av Västra Nylands välfärdsområde från och med 2023.

"Korrigerande åtgärder planeras"

Härmälä skriver att staden planerar korrigerande åtgärder för att personalen ska må bra igen, men han nämner inte vad det innebär.

Det vill inte heller stadsstyrelsens ordförande Pekka Luoma gå in på.

– Vi har startat en process för att förbättra arbetsklimatet, men desto mera vill jag inte kommentera offentligt vilka problem det handlar om.

Lojos stadsstyrelseordförande Pekka Luoma.
Bildtext Pekka Luoma (Saml) är stadsstyrelsens ordförande i Lojo. Han är mycket förtegen om läget bland tjänstemännen i staden. Arkivbild.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Är du nöjd med stadsdirektörens arbete, Pekka Luoma?

– Jag tar inte ställning till det nu.

Borde stadsdirektören avgå och Lojo stad söka efter en ny stadsdirektör?

– Det vill jag inte kommentera, staden håller nu på att utreda vad som hänt.

Heidi Himmanen skriver att hon just nu inte har sådan information att hon kan bedöma om Lojo borde leta efter en ny stadsdirektör.

"Det är nu upp till stadsstyrelsen där SFP inte har en plats."

Heidi Himmanen konstaterar att stadsdirektör Jarkko Härmälä kommer från företagsvärlden där han har haft som uppgift att genomföra förändringar snabbt.

"Han har inte tidigare erfarenhet av kommunalt beslutsfattande och det leder till kulturkrockar".

Jarkko Härmälä svarar inte på frågan om situationen i Lojo kan få honom att sluta som stadsdirektör.

"Det är ett intressant arbete och det kommer att ta tid att få alla förändringar klara."

Styrelseordföranden blev överraskad av tal

Stadsdirektör Jarkko Härmälä bad också om att få ordet i slutet av fullmäktiges möte den 14 september. Talet finns att se på stadens Youtube-kanal.

Härmälä berättar i fullmäktige om ett informellt möte som stadsstyrelsens personalsektion hade där man diskuterade atmosfären på arbetet och ledarskapet. Där var Härmälä inte med. Och innehållet i det informella mötet diskuterades sedan inte på det egentliga mötet, vilket det borde ha gjorts, enligt Härmälä.

Stadsstyrelsens ordförande Pekka Luoma hörde också talet.

– Jag blev överraskad av talet, säger Pekka Luoma som inte vill förklara varför han blev överraskad.

Himmanen: Besvärande att peka ut vissa förtroendevalda

Heidi Himmanen anser att det var besvärande att Härmälä i ett offentligt tal utpekade vissa förtroendevalda att vara inkompetenta för sitt uppdrag.

"Jag håller inte med om att man inte skulle få ha inofficiella diskussionsmöten som inte protokollförs. Jag anser också att om personalsektionen hör om dylika problem som nu diskuterats så är det sektionens uppgift att diskutera detta med förtroendemännen som representerar personalen."