Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här pressar NRK norska stjärnan Haaland om kritiserade Man City-ägarna: "Kraftiga anklagelser du kommer med – det är lite hårda ord"

Uppdaterad 22.09.2022 13:57.
Erling Braut Haaland pressad av norska medier om Citys kritiserade ägare: "Lite för hårda ord" - Spela upp på Arenan

Norsk press förhörde Erling Braut Haaland om hans syn på Manchester Citys ägare från Förenade Arabemiraten. Anfallsstjärnan duckade och vill fokusera på de sportsliga fördelarna.

Norsk fotbolls superstjärna Erling Braut Haaland befinner sig just nu i Oslo för att spela de två sista Nations League-matcherna med landslaget.

När Haaland satte sig på podiet för att svara på frågor riktades fokus mer mot hans klubblag än landslaget.

Manchester City har genom åren kritiserats för att vara en klubb där ägarna från Förenade Arabemiraten tvättar sitt rykte. De har anklagats för brott mot mänskliga rättigheter – samtidigt som de pumpar in oljepengar i Premier League-jätten.

När NRK ställde frågor om City-ägarna ställde sig Haaland i försvarsställning.

– Först och främst, jag har aldrig träffat dem och känner dem inte. Det är ganska kraftiga anklagelser du kommer med. När du uttrycker dig så kan jag inte säga mycket. Jag tycker att det är ganska hårda ord.

Manchester Cityn Erling Haaland juhlii hattutemppua Etihadilla Valioliigassa 27.08.2022 Crystal Palacea vastaan.
Bildtext Erling Braut Haaland har gjort fjorton mål i Premier League och Champions League hittills under hösten.
Bild: All Over Press

NRK: Ägarna beskylls för sportswashing och att köpet av dig var en del av det. Vad tänker du om det?

– Jag har hållit på City hela mitt liv. Min pappa har spelat där. Jag har fått en stark start på säsongen, och jag tänker på det sportsliga. Jag valde klubb för tränaren, spelarna och så vidare.

Ska enskilda spelare bära ansvar?

Efter spel i Salzburg och Dortmund gick den norska målmaskinen till Manchester City i somras. Haaland understryker att han valde City för sin utveckling som spelare.

– Jag vill bli en bättre spelare, så att både min klubb och Norge kan ha nytta av mig.

Norges förbundskapten Ståle Solbakken anser att det inte går att sätta för mycket ansvar på en spelare. Premier Leagues ledning har godkänt ägarna till klubbar som Manchester City och Newcastle.

– Det är en mycket större politisk fråga än att enskilda individer ska bära ansvaret.

Nästa uppgift för Haaland & Co är avslutningen i Nations League. Norge leder sin grupp i B-divisionen då två omgångar återstår. Norrmännen spelar borta mot Slovenien på lördag och hemma mot Serbien på tisdag.

I går bekräftade det finska fotbollsförbundet att Finland och Norge möts i en landskamp i Oslo den 20 november – samma dag som fotbolls-VM i Qatar, sportswashingens högborg, startar.

Videokälla: NRK.