Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Den skattefria cykelförmånen fick Markus att börja cykla: "Humöret stiger, man känner sig gladare och piggare och orkar mera"

Från 2022
Uppdaterad 29.09.2022 10:29.
Markus Winstén med sin arbetsförmånscykel.
Bildtext Markus Winstén nappade på cykelförmånen omedelbart när hans arbetsgivare i våras erbjöd möjligheten.
Bild: Maria Wasström / Yle

Utan lockbete hade Markus Winstén aldrig satsat på en så fin cykel.

Karisbon Markus Winstén har till sin egen förvåning blivit en riktig cykelentusiast.

– Jag som amatörcyklist skulle aldrig ha rivit 4 000 euro från egen plånbok för en cykel, säger Winstén.

Han försäkrar att han inte ångrar att han satsade på en fin och dyrbar elcykel.

– Nog är cyklandet så jättemycket roligare med den här fina cykeln jämfört med min gamla!

Markus Winstén med sin arbetsförmånscykel.
Bildtext Markus Winstén slog till och använde den skattefria förmånen för att skaffa sig en ny elcykel. Den använder han både till sina arbetsresor men också väldigt mycket på fritiden.
Bild: Maria Wasström / Yle

Cykelförmånen är en skattefri förmån som innebär att arbetsgivaren till exempel genom leasingavtal kan erbjuda en cykel till fritt förfogande för en anställd. Utöver skattelättnaderna är det ändå i slutändan den anställda själv som står för kostnaderna.

Lättare sagt än gjort

Winstén nappade på cykelförmånen omedelbart när hans arbetsgivare i våras erbjöd möjligheten. Det var ändå inte så lätt som han trodde. Leveransproblemen gjorde att just den modell Winstén var intresserad av inte fanns att tillgå i någon av cykelaffärerna han kontaktade. Budet var att han skulle få vänta ända till nästa vår.

Av en slump råkade han ändå i slutet av sommaren komma över just den cykel han var intresserad av och slog till direkt.

Markus Winstén med sin arbetsförmånscykel.
Bildtext Markus Winsten upplever att han mår bättre både till kropp och själ efter att regelbundet ha börjat cykla till jobbet. Den nya cykeln har också sporrat honom att cykla på fritiden.
Bild: Maria Wasström / Yle

Winstén jobbar som it-ansvarig på Samfundet Folkhälsan och pendlar mellan Karis och Ekenäs de dagar han inte jobbar på distans. Tidigare har han hoppat på bussen för att ta sig till jobbet men numera är det den splitternya elcykeln som tar honom till arbetsplatsen.

Hans arbetsväg är 17 kilometer i var riktning och tanken att cykla sträckan varje morgon med en vanlig cykel lockar honom inte särdeles. Också en elcykel kräver sitt av cyklisten men resan går i varje fall betydligt snabbare än med en vanlig cykel.

På köpet har Winstén fått både bättre kondition och gått ner i vikt.

– Humöret stiger, man känner sig gladare, piggare och alertare orkar mera, försäkrar Winstén.

Avdrag från lönen

Folkhälsan har erbjudit sina anställda en cykelförmån sedan i våras. I praktiken innebär det att arbetstagaren kan skaffa sig en cykel som betalas genom ett leasingavtal. Priset på cykeln dras av från arbetstagarens bruttolön. Varje månad dras 100 euro av från lönen ända tills cykeln är betald.

Eftersom cykelförmånen sedan ifjol är skattefri innebär det att den anställda i slutändan betalar något mindre skatt. Cykelns maxvärde är 4 000 euro.

Folkhälsans sakkunniga i arbetsvälmående Mikaela Wiik säger att intresset för Folkhälsans anställda än så länge rör sig kring fyrtio men att förmånen är fortgående och fler och fler får upp ögonen för den.

Från arbetsgivarens sida handlar det inte om att lägga ut stora pengar men att möjliggöra att arbetstagarna kan skaffa sig också en dyrbar cykel utan att lägga ut hela summan på en gång. Man kan jämföra det med ett avbetalningssystem men utan att betala ränta. För en arbetsgivare kan cykelförmånen vara en av många förmåner som erbjuds de anställda.

– Vi vill ju att våra anställda ska vara friska och må bra och vi vill att Folkhälsan ska vara en attraktiv arbetsplats, säger Mikaela Wiik som gärna uppmuntrar de anställda att använda sig av förmånen. Som bonus kommer förhoppningsvis friskare personal och en lägre sjukfrånvaro.

Stigande intresse

Avtalen kan se olika ut beroende på arbetsgivare. På Skatteförvaltningens webb hittar man mer information om cykelförmånen.

Till dags dato har över 26 000 finländare använt sig av den här cykelförmånen. Cykelförbundet uppskattar att siffran ska stiga till 40 000 innan årets slut. Drygt 5 000 arbetsgivare har hittills gått in för att erbjuda förmånen för sina anställda.

Cykelförmånen gäller cyklar som fungerar som fortskaffningsmedel, det vill säga förmånen omfattar inte motionscyklar.

Den som använder sig av cykelförmånen förbinder sig inte att använda tjänstecykeln specifikt till arbetsresor. Man kan fritt använda cykeln också på sin fritid och förmånen påverkar inte andra förmåner eller ersättningar.

Diskussion om artikeln