Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oro i Ryssland efter besked om mobilisering – ryska Ksenia Thorström: "Jag känner ingen som vill rycka ut i krig"

Mellakkapoliisit raahaavat mielenosoittajaa.
Bildtext Putins besked om partiell mobilisering i Ryssland har lett till oro och protester.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

En orolig stämning råder i Ryssland efter Vladimir Putins besked om "partiell mobilisering". Ryska Ksenia Thorström säger att många män nu försöker hitta utvägar för att inte riskera att behöva kriga.

I Ryssland utbröt under onsdagskvällen protester i fler än 30 städer. Detta efter att Putin meddelat om en delvis mobilisering av reservister i landet.

Runt 1 300 personer uppskattas ha häktats av polisen i samband med protesterna och det verkar överlag spridas en oro bland det ryska folket efter Putins besked.

I en intervjurunda, gjord av Radio Free Europe på onsdagen, sa tre ryska män att de var beredda att rycka in om de fick en uppbådskallelse. Men lika många sade att de inte är beredda att kriga.

– Absolut inte. Jag är för fred. Vi behöver inte krig nu, sa en av männen.

En annan säger att han hellre skulle sitta i fängelse än att strida för den ryska regeringen.

Överraskande besked på hemmaplan

Ryska Ksenia Thorström, som är lokalpolitiker i Sankt Petersburg men numera bosatt i Finland, säger att både hon och hennes vänner och bekanta i Ryssland blev överraskade av Putins besked.

– Nu har många panik. De vill inte kriga, men de är förstås också rädda för att bli fängslade, säger Thorström.

Hon tillägger att flera av hennes släktingar inte riktigt förstod vad Putins besked på onsdagen innebar.

– Mina släktingar sade bara "nej nej, vi kommer inte att åka någonstans". Men de hade till exempel inte koll på att den ryska duman har skärpt straffen för dem som vägrar att kriga eller som deserterar.

På bilden syns en mörkhårig leende kvinna som håller i en tidning.
Bildtext Ryska Ksenia Thorström känner ingen som vill rycka ut i kriget i Ukraina.
Bild: Ksenia Thorström

Thorström säger att mycket av oron i Ryssland nu handlar om att man inte vet vad "partiell mobilisering" innebär och vem som drabbas.

– Det finns inga kriterier som definierar exakt vilka som kommer bli inkallade och vilka som inte kommer bli det. Så vem som helst kan bli tvungen att åka till fronten.

Enligt Thorström finns det uppgifter om att uppbådskallelser delats ut till män på gatorna.

Hon har också hört om fall där personer som inte är en del av den militära reserven fått kallelser, vilket skulle gå emot Kremls intyganden om att endast reservister kallas in.

– Jag har hört om en man som fick en kallelse trots att han inte hade någon militär bakgrund. Han fick bara ett telefonsamtal om att han måste infinna sig vid en viss plats, säger Thorström.

Ingen vill kriga

Thorström känner personligen ingen som vill rycka ut i kriget i Ukraina. Hon säger att många reservister nu försöker ta reda på hur de kan undvika att bli kallade.

– Många delar information på internet om hur de ska kunna undvika att behöva rycka in, säger Thorström.

– Flera försöker också lämna landet. Vi ser långa köer vid den ryska gränsen till Georgien, Mongoliet, Kazakstan, Uzbekistan och även till Finland. Men det är inget enkelt alternativ.

Vad har då reaktionerna varit bland de ryssar som hittills stöttat kriget i Ukraina?

– De är inte heller nöjda. Många tycker att de som stöttat kriget borde vara de första som åker dit nu, men dessa typer vill inte heller dit.

En skylt i S:t Petersburg som uppmanar människor att söka sig till militärtjänst under sloganen "Att tjäna Ryssland är ett riktigt jobb".
Bildtext En skylt i S:t Petersburg som uppmanar människor att söka sig till militärtjänst under sloganen "Att tjäna Ryssland är ett riktigt jobb".
Bild: Lehtikuva

Samtidigt har Thorström sett filmer och bilder som visar hur män i östra Ryssland redan nu blivit inkallade. Hon säger att dessa män kanske åker frivilligt.

– De tar i alla fall avsked av sina familjer under lugna omständigheter, säger Thorström.

– Men inga unga män verkar vilja åka nu.