Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blir priserna igen en snackis då Lejonen försvarar titeln? VM-basen svarar på kritiken: "Billiga biljetter fanns också i våras"

Uppdaterad 22.09.2022 16:46.
Valtteri Filppula lyfter VM-bucklan.
Bild: All Over Press

Knappa 60 euro för en match i gruppspelet och 100 euro mer i slutspelet. Det är priserna som väntar i de billigaste kategorierna om man vill se Lejonen spela VM-ishockey nästa år.

Det är bäddat för ny hockeyfest i Tammerfors nästa år då Lejonen jagar VM-guldet på hemmaplan, men frågan är om det blir folkfest på läktarna?

Nu är biljettpriserna officiella och de billigaste dagsbiljetterna då Lejonen spelar kostar 35 euro för barn och 57,50 för vuxna. För en dagsbiljett får man se två VM-matcher.

I våras kriterades mästerskapet då biljettpriserna var höga och stolarna gapade tomma. Då rörde sig priserna mellan 65 och 355 euro för Lejonens matcher i gruppspelet.

– Kritiken kom på slutet via media. När biljetter från den internationella kvoten börjar säljas under våren är det från premium-kategorin, det vill säga den dyraste kategorin. Billiga biljetter fanns också i våras men de såldes givetvis i första lotteriet, säger VM:s generalsekreterare Heikki Hietanen till Yle Urheilu.

Hietanen medger ändå att man inte lyckades med biljettförsäljningen de dagar som Finland inte spelade.

– Coronaläget påverkade, det hindrade ständigt biljettförsäljningen utomlands och det ryska anfallskriget mot Ukraina medförde också avbokningar, säger han.

Lotteriet enda chansen att få billigaste biljetterna

Från och med i dag kan ishockeyfans anmäla sitt intresse att köpa biljetter till VM nästa år. Ett lotteri kommer att hållas i oktober och november och den som vunnit köprätt kan då lösa in sina biljetter. Samma system användes vid senaste mästerskap.

– Erfarenheten från förra mästerskapet var väldigt bra. Vi fick positiv feedback om att systemet var funktionellt och rättvist.

– Vi lyckades också med en viktig sak – vi ville inte ha en svart marknad för biljetterna och det kunde vi undvika mycket väl, säger Hietanen.

Dagsbiljetter till Tammerfors som inte löses in kommer till allmän försäljning i november. Försäljningen av enskilda biljetter startar i februari. De billigaste biljetterna för vuxna får man endast via lotteriet.

Till slutspelet kostar biljetter mellan 167 och 557 euro via den allmänna försäljningen. I Riga som också är arrangörsstad varierar priserna mellan 80 och 305 euro.