Cancer med dålig prognos är temat för Rosa bandet 2022 – Tongåvan är med i insamlingen
Cancerstiftelsens insamling Rosa bandet stöder cancerforskningen i Finland. Målet är att i år samla in minst 3,7 miljoner euro under höstens kampanj.
Cancer berör allt fler finländare: Var tredje insjuknar i sjukdomen under sin livstid. Enligt de senaste statistiksiffrorna från 2019 insjuknade drygt 35 000 finländare i cancer varje år.
I år lyfter Rosa bandet-kampanjen fram cancerformer med dålig prognos. En cancersjukdom med dålig prognos innebär att de flesta patienter dör, eftersom det ännu inte finns botande behandlingar.
Endast med hjälp av forskning kan man utveckla behandlingar som botar patienten. Därför är det så viktigt att få pengar till forskningen.
Stöd insamlingen
Betala in på konto FI20 2344 1800 0032 29, referens 5445.
Stöd via sms: skriv ROOSA och skicka till 16499 (tio euro debiteras från din telefonräkning).
Stöd via Mobile Pay till numret 55714.
Betala med nätbankskoder via insamlingens webbplats.
Rosa band (fem euro) och armband (nio euro) kan köpas i affärerna i K-gruppen, i S-gruppen och i Lindex-affärer och R-kiosker.
Maria Veitola har designat årets Rosa band
Varje år designar en känd finländare Rosa bandet och armbandet. I år är det journalisten och programledaren Maria Veitola som skissat fram hur de ska se ut.
– Jag ville ha många olika ytor och färger på bandet. Färger har alltid varit terapeutiska för mig och gett glädje i livet, säger Veitola.
Hon berättar att hon också ville ha glittrande, matta, ljusa och mörka ytor på bandet för att spegla livets olika stunder.
– Dessutom är varje band unikt, liksom vi alla människor är unika, konstaterar hon.
Maria Veitola har mist en nära anhörig i en cancerform med dålig prognos: Hennes pappa dog i bukspottkörtelcancer.
– Ibland frågar man mig varför jag är så modig och varför jag vågar eller orkar göra de saker som jag gör. Det är för att jag tänker på döden varje dag, för att livet är ändligt. Om jag vill göra något måste jag göra det, för vi har bara den här stunden, säger Veitola.
”Den här stunden är vår” är också sloganen för årets kampanj.
Maria Veitola ser det som en hedersuppgift att få vara ansiktet för årets insamling.
– Tänk att vi alla kan vara med och stöda forskningen genom att delta i insamlingen, säger Maria Veitola.
Behandlingarna blir bättre och effektivare hela tiden
Flera cancerformer kan nuförtiden botas. Kliniskt betyder det att patienten är vid liv fem år efter diagnos.
I dagens läge är 70 procent av alla cancerpatienter vid liv fem år efter diagnos. Då det gäller bröstcancer är siffran 91 procent. För prostatacancer är siffran 94 procent.
Mycket hänger ihop med hur tidigt cancertumören upptäcks.
I år inleddes screening av tarmcancer för personer i åldern 60-68 år. Via screeningarna strävar man efter att fånga upp patienter i ett tidigt skede så att livet kan räddas.
Nya behandlingsformer dyker upp med jämna mellanrum. Ett exempel på betydande genombrott är de immunologiska behandlingarna, där målet är att aktivera patientens egna försvarssystem.
En annan innovation är artificiell intelligens, som hjälper till att kombinera olika läkemedel för att hitta en kombination som är mest förödande för cancercellerna.
Forskare oroliga över pengar för forskningen
Den finländska cancerforskningen håller världsklass. Många forskare är ändå mycket oroliga över hur finansieringen ska fortsätta.
Innovationer kräver långsiktigt forskning och därför är kontinuerlig finansiering ett livsvillkor för forskningen.
Stödet från privata donationer och från Cancerstiftelsen är oerhört viktiga.
Testamentdonationer är också en viktig del av finansieringen. I fjol fick Cancerstiftelsen 6,9 miljoner euro i form av donationer genom testamentering.
Varje år delar Cancerstiftelsen ut över sju miljarder euro i form av stipendier till cancerforskning.
2,7 miljoner euro används varje år för rådgivning och stöd till cancerpatienter.
Insamlingen pågår i Tongåvan i Yle Vega hela oktober 2022.
Tongåvan sänds fredagar klockan 19.22–22.00