Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stora förhoppningar på ny livskraftschef i Pargas: "Vi letar efter en människa som kan leda, engagera och inspirera"

Uppdaterad 27.09.2022 10:16.
En gågata i en småstad.
Bildtext Den nya livskraftschefen ska jobba för att utveckla samarbetet med bland annat företagen i staden.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Många kommuner satsar just nu på att anställa en livskraftschef. Även i Pargas har tjänsten som livskraftschef väckt stort intresse.

Hela 18 personer sökte tjänsten som livskraftschef i Pargas. Först valde staden att intervjua cirka tio av dem via Teams och nu har rekryteringsgruppen valt ut fem personer som går vidare i processen.

– De är alla kunniga och jätteduktiga på olika sätt. Vi är ute efter en person med ett lite nytt grepp. Det görs mycket bra i Pargas, men vi borde få alla att jobba mer mot samma mål. Vi letar efter en människa som klarar av att leda, engagera och inspirera, säger Pargas stadsstyrelses ordförande Gilla Granberg.

Rekryteringsgruppen kommer nu att fortsätta med djupintervjuer och sedan välja ut 2-3 personer som får genomgå lämplighetstester.

Förr i tiden skulle vi ha kallat livskraftschefen för en utvecklingschef

― Gilla Granberg, Pargas stadsstyrelses ordförande

Granberg medger att titeln livskraftschef väckt många frågor och att det kanske inte är helt klart vad en sådan chef gör.

– Förr i tiden skulle vi ha kallat livskraftschefen för en utvecklingschef. Det handlar mycket om att plocka fram det goda i Pargas stad, få nya inflyttare, få de som bor i staden att trivas och må bra. Det handlar om markpolitik, turism, bibliotek, företagande alla de bra saker som var och en behöver för att må bra, säger Granberg.

Den nya livskraftschefen får ganska långt forma sitt jobb själv, men Granberg påpekar att den som väljs till tjänsten naturligtvis även får stöd och hjälp av stadens ledningsgrupp och förtroendevalda.

Ljushårig kvinna på en gågata.
Bildtext Gilla Granberg hoppas hitta en livskraftschef som kan leda och inspirera.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Mera samarbete med företag och tredje sektorn

Många kommuner satsar nu på att anställa en livskrafts- eller välfärdschef. Granberg tror att det kan bero på att kommunerna nu på grund av vårdreformen vill fokusera mer på förebyggande åtgärder och livskraftsfrågor.

– Det blir mer betoning på nya livskraftsfrågor, förebyggande arbete, tredje sektorn och företagande. Det handlar om en sorts förändring i tankesätt. I framtiden kommer kommunerna i allt högre grad att samarbeta med sina invånare och företagare, säger Granberg.

Pargas stadsstyrelse väljer den nya livskraftschefen på sitt möte den 24 oktober. Lönen för den nya livskraftschefen är ännu inte fastställd.

Utomhusgym i en park.
Bildtext Livskraftchefen ska bland annat jobba för inflyttning och välmående.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Gilla Granberg berättar om processen kring att välja en livskraftschef i Pargas

5:09

Diskussion om artikeln