Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inlägget på sociala medier förvånade Lukas Hradecky – nu vill lagkaptenen skriva om historien och bryta tunga sviten

Uppdaterad 22.09.2022 19:17.
Lukas Hradecky.
Bild: Tomi Hänninen

Finland har aldrig besegrat Rumänien men nu ska det bli ändring på den punkten. Det intygar lagkaptenen Lukas Hradecky inför fredagens match i Nations League.

Det mesta är fortfarande öppet då Finland ska avsluta Nations League med matcher mot Rumänien och Montenegro. Finland kan vinna gruppen men laget kan också falla ur B-divisionen.

Det är med den matematiken i bakhuvudet som de finländska spelarna går in på Olympiastadion på fredag kväll för att möta Rumänien – ett lag som Finland aldrig har besegrat.

I somras blev det 1–0 i Bukarest och trettonde matchen i svit utan seger för Finland mot Rumänien.

– Jag noterade den här statistiken då Bollförbundet skrev om det på Instagram och jag blev förvånad. Vi var nära för några år sedan i Bukarest men då var inte domaren på vår sida.

– Nu har vi chansen att rätta till det och vinna på hemmaplan, säger lagkaptenen Lukas Hradecky på dagens presskonferens.

Ny historia ska skrivas

Rumänien ligger sist i gruppen och med en första seger på fredag säkrar Finland fortsatt spel i B-divisionen i Nations League.

– Det här laget är vant vid att skriva historia. Under de senaste åren har vi klarat av att besegra länder som vi inte gjort tidigare.

– Rumänien är ett bra lag och vi måste lyckas perfekt för att kunna slå dem. Jag tror att det här laget är kapabelt att göra det, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Resultaten i de två sista Nations League matcherna är också viktiga med tanke nästa EM.

– Det är viktigt att vi åtminstone tar tillräckligt med poäng så att vi kan nå andraplatsen i gruppen. Den placeringen är viktig med tanke på eventuella chanser till EM-playoff och seedningen till kvalet, säger Kanerva.

Nations League-gruppen
LagMatcherPoäng
Bosnien-Hercegovina48
Montenegro47
Finland44
Rumänien43

Alla spelare tillgängliga

I somras var det offensiva krafter som Georg Puscas och Alexandru Cicaldau som orsakade mycket oreda i det finländska straffområdet. Målet gjordes ändå av vänsterbacken Nicusor Bancu som följde med upp i en kontring.

– Rumänien är fullt med farliga spelare på alla positioner. De har spelare som är individuellt skickliga, snabba och bra på att pressa. Som till exempel deras anfallare, säger Kanerva.

Under de senaste dagarna har Kanerva tvingats till ändringar i truppen på grund av skador. Alla spelare som nu ingår i truppen är friska och tillgängliga mot Rumänien.

– Det ser bra ut och förhoppningsvis är läget detsamma efter kvällens träning. Vi vill förbereda oss bra inför fredagens match, säger han.

Yle sänder matchen mellan Finlands och Rumänien direkt i TV2 och på Arenan. Avspark är klockan 21.45 på fredag.

Diskussion om artikeln