Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Alla ska kunna bada vid Simmis i Ekenäs – politiker vill att staden bygger om en del av siminrättningen

Bild av bassängen i Simmis med badgäster och simövervakare.
Bildtext Simmis är en populär badplats vid Stallörsparken i Ekenäs centrum. Arkivbild.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Personer med funktionsnedsättning kan om några år få bättre möjligheter att ta sig i vattnet vid Simmis i Stallörsparken i Ekenäs. Staden planerar bygga en ramp.

Det finns inte en enda badstrand i Raseborg som är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

Det poängterar tolv stadsfullmäktigeledamöter. Politikerna med Marika Törnqvist-Björklund (SFP) som första undertecknare lämnade i våras in en motion där de ville att staden utreder möjligheten för en ramp för personer med funktionsnedsättning vid sandstranden i Stallörsparken i Ekenäs.

Var ska rampen finnas?

Personalen inom tekniska sektorn har nu utrett frågan och kommit fram till att den bästa platsen för en ramp är invid stenmuren vid parkeringen utanför Simmis.

En enkel kartritning som visar hur badstranden vid Simmis i Ekenäs kunde göras mer tillgänglig med hjälp av ramp och annat.
Bildtext Så här ser planen för tillgängliga Simmis ut. Politikerna önskar att staden reserverar pengar för bygget i budgeten för år 2024.
Bild: Raseborgs stad

Rampen ska leda ut på bryggan där det kunde byggas en ny anläggning så att personer med funktionsnedsättning kan ta sig i vattnet från den mellersta bryggan. Det blir frågan om en anläggning i form av en flytande bassäng med ramp, skyddsräcke, golv och ledstänger. Bassängen lyfts upp till vintern.

Rampen ska ligga precis vid parkeringen och grusgången. Dessutom går det att bygga om ena omklädningsrummet vid Simmis så att det kan användas av personer med funktionsnedsättning.

Järven rantaan laskeutuu pyörätuoliramppi, joka jatkuu laiturille. Laiturin vieressä hiekkarannalla on kanootti ja soutuvene.
Bildtext Tillgängliga badstränder kan se ut på olika sätt. Det här exemplet är inte från Raseborg.
Bild: Raisa Autio / Yle

Kostar 100 eller 150 tusen euro

Kostnaderna för att göra Simmis tillgängligt för personer med funktionsnedsättning ligger på mellan 100 000 och 150 000 euro. Tekniska nämnden i Raseborg har gett tummen upp för planen. Men det räcker inte utan det behövs också pengar. Nämnden föreslår därför att staddstyrelsen reserverar pengar för en ramp i budgeten men inte förrän för år 2024.