Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fullmäktige i Kaskö ställde sig enigt bakom förslaget att anställa Markku Lumio

Från 2022
Marrku Lumio, ny stadsdirektör i Kauhava.
Bildtext Markku Lumio är klar för jobbet som vikarierande stadsdirektör i Kaskö.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Stadsfullmäktige i Kaskö har gett grönt ljus för att anställa Markku Lumio som vikarierande stadsdirektör. Lumio var själv på plats under mötet och presenterade sig för de förtroendevalda.

Fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) uppger att han fick ett gott intryck av Lumio.

– Jag tror att Lumio är en sådan person som vi behöver just nu. Han har lång erfarenhet och ett stort kontaktnät, säger Häggblom.

Kaskö stad kommer att betala en månadslön på 7 000 euro till Lumio, vilket är knappt 1 300 euro mer än den lön som avgående stadsdirektören Minna Nikander haft. Det här väckte diskussion på mötet berättar Häggblom.

Fullmäktige ställde sig till slut ändå enigt bakom stadsstyrelsens förslag att anställa Lumio. Endast ett ändringsförslag inkom. Enligt det förslaget skulle Kaskö stad inte ha betalat några ersättningar för Lumios resor eller övernattningar.

– Men förslaget vann inget understöd och förföll.

En man med glasögon och keps står intill en husvägg.
Bildtext Fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) fick ett gott intryck av Markku Lumio och är glad att de förtroendevalda enhälligt fattade beslutet att godkänna anställningen.
Bild: Yle/Juho Teir

Fullmäktige beslöt samtidigt att ta bort det slutdatum som tidigare har satts för anställningen. Enligt förslaget skulle Lumio anställas från och med den 22 september och anställningen skulle vara i tre månader. Fullmäktige valde att låta slutdatum för anställningen vara öppet.

– Vi vet ju inte hur länge det kommer att ta innan vi hittar en ny ordinarie stadsdirektör. Så vi föredrog formuleringen att anställningen varar tills vi hittar en ny stadsdirektör.

Kaskö befinner sig i ett svårt personalläge med flera tomma stolar. Staden söker både en ekonomidirektör, en byggnadsingenjör och sedan stadsdirektören Minna Nikander nyligen lämnade in avskedsansökan söker man alltså även en ny stadsdirektör.

Markku Lumio var den som tog kontakt med ledningen i Kaskö och erbjöd sig att jobba för staden. Lumio har knappt 20 års erfarenhet av att jobba som stadsdirektör, dels i Vasa och dels i Kauhava. Han sade upp sig från tjänsten i Kauhava tidigare i år efter anklagelser om trakasserier.

Minna Nikander har nu gjort sin sista arbetsdag i Kaskö och Markku Lumio kliver genast in på stadsdirektörsposten. Arbetet med att rekrytera en ny ordinarie stadsdirektör har påbörjats.