Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra gripna för misstänkt terrorplan på Island

Från 2022
Uppdaterad 22.09.2022 21:55.
Arkivbild på en polisoperation i Reykjavik.
Bildtext Bilden är en arkivbild från år 2021. Polisen uppger att 50 enheter deltog i polisoperationen på onsdagen.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Isländsk polis uppger att fyra isländska män i 30-årsåldern har gripits misstänkta för förberedelser till en terrorattack. Personerna greps i samband med en stor polisoperation på onsdagen.

Polisen och det isländska rundradiobolaget RÚV skriver att männen är i 30-årsåldern.

Två av de misstänkta männen häktades, en av dem för en vecka och den andra för två veckor, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Enligt polisen beslagtogs flera halvautomatiska vapen, en del av dem 3D-printade, och stora mängder ammunition i samband med polisoperationen.

Personerna greps i staden Kópavogur som hör till huvudstaden Reykjaviks storstadsområde, och i en industribyggnad i staden Mosfellsbær som också hör till Reykjaviks storstadsområde.

Motivet är okänt

Motivet är okänt, men enligt polisen ska de misstänkta ha ämnat angripa flera samhällsinstitut och medborgare, eventuellt också polisen och parlamentet.

Enligt RÚV ville polisen inte säga något om huruvida de fyra männen är inblandade i extremistiska organisationer.

De misstänkta männen har varit under utredning av polisen i flera veckor på grund av misstankar om planerad tillverkning och försäljning av skjutvapen.

Fallet verkar unikt i sitt slag på Island.

– Så långt vi vet är det första gången som en utredning av det här slaget har inletts på Island, sa polischefen Karl Steinar Valsson på en presskonferens på torsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Brottsstatistiken på Island är bland de lägsta i världen, men oro har väckts i och med att våldsbrotten har ökat under de senaste åren.

Källor: AFP, RÚV, pressmeddelande från polisen