Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: "Jag tror flera par kunde undvika skilsmässa om de vågade bli särbor istället"

Unf man och kvinna ligger i en soffa och tittar leende på varandra
Bildtext Du är underbar Bengt-Olof, men den här malätna pläden skulle aldrig komma över min tröskel ...
Bild: WAVEBREAKMEDIA

Är särboförhållanden mindre seriösa än samboförhållanden?

Nejdå, åtminstone inte på basis av de brev Relationspodden fick in under veckan. Flera nöjda särbor hörde av sig och listade fördelarna med att låta kärleken blomstra på två olika hemadresser.

För många är det mer eller mindre nödvändigt att ha separata hem. Båda parterna kanske har barn från en tidigare relation och att flytta ihop som en stor nyfamilj känns både för dyrt och övermäktigt.

Andra skulle ha förutsättningarna att flytta ihop, men vill inte det. De trivs med att kunna rå om sin egen vardag och sitt eget hem, att längta efter särbon ger relationen en extra krydda och att återförenas är mysigt.

Men visst finns det nackdelar med särboupplägget också. Många nämner att det förstås är dyrare med två hem, och att det kan kännas lite ensamt i vardagskalabaliken då partnern inte finns inom räckhåll.

I en del fall kan en övergång till särboende till och med rädda relationen! Hör mera om det här i podden.

"Särboendet håller vår kärlek vid liv"

33:44

Saknar romantiken i särboendet

Jag och min partner flyttade ihop för två år sedan. Visst är det skönt att dela på ekonomi och hushållssysslor, men med alla olika arbetstider, familjerutiner och fritidsintressen samt att vi båda har barn i åldrarna 3-15 år från tidigare relationer önskar jag faktiskt i efterhand att vi hade levt kvar i varsitt hushåll.

Jag tror att det hade hjälpt oss att inte nöta på den romantiska relationen.

Tonårsmamma 41

Uttmattad kvinna ligger i en säng
Bildtext Ouff. Jag saknar de där kvällarna när det bara var jag, en chipspåse och Ridge Forrester.
Bild: MARIDAV

Vi hade inte råd att flytta ihop, fast föräldrarna tjatade

När jag var ung ansågs det konstigt att par inte bodde tillsammans. Vi hade varsin enrummare i samma stad men, orsaken var ekonomisk.

Det här pågick under den ekonomiska depressionen på 1990-talet och jag hade gjort en dålig affär när jag köpte min lägenhet. Den rasade i värde och jag hade svårt att betala bostadslånet. Jag hade inte heller råd att byta till en större lägenhet där vi kunnat bo tillsammans.

Min särbo var studerande, så hon skulle ha förlorat alla stöd om vi flyttat ihop.

Bådas föräldrar tjatade "när tänker ni gifta er?". De ville inte hjälpa oss ekonomiskt utan allt hängde på mig.

När pengarna räckte till flyttade vi ihop, gifte oss och fick barn.

Guben

Jag trivs som sambo men skäms också lite

Vi bodde ihop men det funkade inte. Det blir mindre bråk och tjafs så här, jag är pedant, han slarvig.

Nackdelen är den ekonomiska biten - så klart är det dubbelt så dyrt att bo så här. Men vad gör man med ett hem där man enbart känner stress och inte kan varva ner? Hemmet måste vara fredat för återhämtning.

Ibland skäms jag lite för att vi bor skilt, jag vet inte varför. Kanske för att jag föreställer mig att folk inte tycker att vi är så "seriösa" eftersom vi inte bor ihop.

Så är ju inte fallet, vi har varit väldigt länge tillsammans, men ändå känns det som att det "räknas mera" om man bor ihop? Eller så är det något jag inbillar mig, jag vet inte.

Höstbarn

Tänk om jag aldrig klarar av att dela hem med någon igen?

Vi har varit ihop i dryga fem år och bor 50 km ifrån varandra. Vi har båda barn som går i skola, så det här är den enda rimliga lösningen för oss just nu.

Vi ses varannan vecka och då blir det vin och god mat, men den riktiga vardagen delar vi ju inte.

Ibland undrar jag om jag ens kommer att klara av att bli sambo igen. Jag har ju blivit så van vid att klara mig själv.

Mina väninnor tycker jag ska njuta av att ha en partner men ändå kunna rå om mitt eget liv. Men jag sörjer nog lite att jag inte kan dela vardagen med en annan vuxen. Det känns ensamt ibland.

Men jag har lovat mig själv att inte ta stress över att vi ses så pass sällan. Om det är meningen att vi ska bo ihop, så kommer det nog att ordna sig en vacker dag.

Gun

Äldre man kör äldre kvinna i skottkärra, de skrattar och pussas
Bildtext Ska vi gå hem till dig eller mig?
Bild: WAVEBREAKMEDIA

Det känns som fest varje gång vi återförenas

Vi är särbor av praktiska skäl. Vi bor i olika städer och båda har tonårsbarn, det har inte känts fördelaktigt för barnen att bo i nyfamilj.

Men det finns många fördelar med att vara särbo. Det känns lite nytt och spännande varje gång vi ses, trots att vi varit ett par i flera år. Vi njuter mera av varandras sällskap och närhet då det inte är en vardaglig självklarhet.

Trots att saknaden ibland känns stor - för att inte tala om separationsångesten då vi igen skiljs åt - så är återföreningen alltid en fest.

Lycklig särbo

Att bli särbor kunde rädda många förhållanden

Jag har två misslyckade samboförhållanden bakom mig och har nu valt att leva som särbo.

Jag tror att många relationer kunde räddas om man vågade flytta isär istället för att skiljas. I samboförhållanden blir fördelningen ofta ojämlik, när man ska dela på hushållsarbete, ta hänsyn till barnen osv.

Efter ett tag som särbor skulle säkert känslorna som en gång fanns blomma upp igen.

Länge leve särboskapet, 42 år