Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kivistö i Vanda växer med över tusen invånare varje år – skogen byttes ut mot betong och ungdomsgäng som ropar "svedupelle"

Joanna och Maria Kotilainen i Kivistö centrum
Bildtext Joanna och Maria Kotilainen har bott i Kivistö sedan år 2011.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Någon svenskspråkig service är det inte att tala om för de två procent av Kivistöborna som talar svenska, berättar Maria Kotilainen. "Men vi svenskar är sega som tallroten och vi kämpar på", säger hon.

Vart man än vänder blicken i centrum av Kivistö i nordöstra Vanda ser man lyftkranar och byggare med gula reflexvästar. Det hamras, bultas, sågas och blandas cement precis i varje gathörn.

Maria och dottern Joanna Kotilainens familj flyttade till Kivistö år 2011. De hade haft turen med sig och fått en av de tomter Vanda stad lottade ut i området. Då fanns det inte mycket av stadsbild att skryta med.

– Allt här var bara skog. Vi åkte igenom en skogsväg för att komma till “bygget”. Det kändes faktiskt som en kulturchock då vi flyttade hit från rätt urbana förhållanden, säger Maria Kotilainen.

För Joanna, som var rätt liten då familjen flyttade till Kivistö är minnena rätt de samma.

– Nja, jag minns skog och ett ofärdigt hus. Det var nog lite som en kulturresa att flytta hit. Jag hann uppleva att kunna få gå till skolan i bara ett års tid. Sedan blev det långa bussresor för mig och min bror, berättar hon.

Vart man än vänder blicken i Kivistö, ser man byggprojekt som pågår. - Spela upp på Arenan

Kivistö har byggts ut i rasande fart sedan familjen Kotilainen flyttade till området. I dag bor ungefär 15 000 personer i Kivistö, jämfört med 3 000 år 2011.

– Det märks nog. Om jag tänker tillbaka så var bussarna under den första tiden relativt tomma och man lärde sig känna igen ansikten på medpassagerarna. I dag blir man smått irriterad då bussen är så full att man knappt ryms att sitta, berättar Joanna.

Även Maria har förvånats över den rasande byggtakten.

– Jovisst! Det har hänt att man på morgonen har åkt iväg till jobbet och funnit att själva vägen har förändrat under dagens lopp. Plötsligt finns inte heller den där kurvan kvar, det har blivit spikrakt medan man varit borta, skrattar hon.

Då invånarna blir fler växer också oroligheterna

– Man hör ju nog förstås att det händer ett och annat här. Tidigare har Kivistö varit lugnt men nog finns här också kriminalitet redan, tyvärr, säger Maria Kotilainen. När man sen kommer lite utanför centrum till småhusområdena så ökar nog genast tryggheten, fortsätter hon.

Joanna upplever också att det finns orosmoment i centrum men har själv inte direkt drabbats av oroligheter.

– Det kan ju vara att jag haft god tur, men nog rör här sig en hel del personer som känns lite skrämmande. Också ungdomsgäng rör sig här och det har nog hänt att någon ropat “Hur känns det att vara en svedupelle?” om de hör att jag talar svenska, berättar hon.

Språkförhållandena i Kivistö är som Vanda i övrigt. 88 procent av invånarna har finska som modersmål, två procent talar svenska och resten hör till övriga språkgrupper.

– Nä, någon service på svenska finns här nog inte, berättar Maria Kotilainen. Men vi svenskar är sega som tallroten och vi kämpar på, tillägger hon med ett skratt.

Byggarbetsplats i Kivistö.
Bildtext Kivistö centrum bara fortsätter växa.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Kivistö har planerats och byggts enligt en ekologisk hållbar filosofi, säger Vanda stad. Tanken är att år 2050 ha en stadsdel med 45 000 invånare. Allting ska vara modernt och samtidigt naturnära.

– Än så länge finns här ju nog friluftsområden, men visst gråter mitt hjärta varje gång ett träd fälls, säger Maria. Jag är en sådan där trädkramare, skrattar hon.

Joanna håller med.

– Jag förstår inte varför de först hugger ner all skog som är viktiga kolsänkor för att sedan belägga allting med betongplattor och plantera enstaka träd och buskar här och där, säger hon.

Ett nytt område mellan Kivistö station och den planerade stationen i Lappböle är nästa projekt. Det gäller ett småhusområde för 1 200 nya invånare. I samma område finns flygekorrar men deras habitat har enligt staden skyddats.

Finsk skola i Kivistö.
Bildtext Den nya skolan Aurinkokiven koulu väckte debatt. Folk ville att den skulle målas om.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Kivistö – ett område med spännande arkitektur

– Jag tycker nog det är helt snyggt och fräscht. Arkitekturen är ganska modern och det finns många former som man inte skulle tänka sig. Men man har nog också gjort flera konstiga val, som att lämna vissa hus rostiga. Och det nya högstadiet, Aurinkokiven koulu som ser ut som om de har sprejmålat fläckar på den.

Mamma Maria tycker det finns både gott och mindre gott i den moderna arkitekturen i Kivistö.

– Mycket blir man nog förundrad över. Jag tycker om vissa färgsättningar men så finns det av de här riktigt bruna som kombineras med neon pink eller grönt och det tycker jag är lite vågat. Men jo, skolorna väckte nog en hel del debatt här och många tyckte de borde målas om, säger hon.

Diskussion om artikeln