Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrorplaner på Island kan ha kopplingar till nordiska högerextrema grupper – polischef till Svenska Yle: "De var redo att börja när som helst"

Från 2022
Uppdaterad 23.09.2022 16:35.
Två poliser bär på en man som har en luva på huvudet.
Bildtext Isländsk polis tillsammans med en av de misstänkta i fallet.
Bild: RÚV-Bragi Valgeirsson

Fyra isländska män greps misstänkte för terrordåd på Island i onsdags. Polisen säger till Svenska Yle att man konfiskerat runt 40 vapen och att de misstänkta terroristerna var redo att utföra dådet när som helst.

Det var rikspolisens specialenhet som kunde gripa fyra män, misstänkta för att ha planerat terrordåd, på Island i onsdags. Männen är från Island och är i trettioårsåldern.

Ett dussintal halvautomatiska vapen och stora mängder ammunition beslagtogs vid gripandet.

– Det verkar vara en högerextrem grupp eller personer som hade planer på en terrorattack eller flera mot vårt parlament, polisen och mot allmänheten, speciellt minoritetsgrupper, säger polischef Sveinn Ingiberg Magnússon till Svenska Yle.

Arkivbild på en polisoperation i Reykjavik.
Bildtext Enligt obekräftade uppgifter i isländsk media kan de gripna männen ha planerat att attackera en polisfest den första oktober. Arkivbild.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Enligt polischefen kunde terrorattacken ha utförts när som helst.

– Vi konfiskerade runt 40 vapen, semiautomatiska vapen, 9 mm pistoler, några av dem printade och några inte. Vi hittade väldigt mycket ammunition för vapnen och magasinen var laddade, de var redo, säger han och fortsätter:

– Redo att börja när som helst.

Så de kunde ha utfört attackerna imorgon?

– Ja.

Vad har ni för bevis att de ville attackera allmänheten, minoriteter och polisen?

– Vi har konfiskerat deras telefoner och datorer och där kunde vi se vad de har pratat om.

Och där kunde ni se möjliga kopplingar till extremism?

– Ja, och väldigt mycket dokument och sidor där extremister har mötesplatser online.

Två av männen har häktats eftersom polis och åklagare befarar att de kan ta till vapen. Det fanns enligt polisen ingen anledning att kräva häktning av de andra två som greps.

Kopplingar till nordiska högerextrema grupper utreds

Polisen meddelade under en presskonferens i torsdags att man utreder eventuella kopplingar till våldsbejakande grupper i utlandet, man tittar speciellt på kopplingar till Norden. Det här bekräftar polischef Sveinn Ingiberg Magnússon till Svenska Yle.

– Det är en del av vår undersökning som fortfarande pågår. Vi har varit i kontakt med våra kollegor i Skandinavien och med Europol och en del av vår utredning är att ta reda på vilken extremistgrupp de är en del av eller anknutna till, säger Sveinn Ingiberg Magnússon.

Reykjavik
Bildtext Polisen beslagtog vapnen i en lokal utanför huvudstaden Reykjavik.
Bild: MIHAI ANDRITOIU / Alamy/All Over Press

Enligt tidningen Stundin finns det uppgifter om att de gripna männen har kopplingar till högerextrema och nationalistiska grupper i Norden.

Det har figurerat uppgifter i isländska medier om att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen skulle vara inblandat i planerna, men enligt källor till Stundin misstänker polisen inte kopplingar till NMR i nuläget. Kopplingar till andra inte namngivna grupper utreds enligt tidningen.

Polisen har i en rapport för ett drygt år sedan skrivit att det inte kan uteslutas att Island skulle bli mål för terrorister, men att risken är liten, skriver Islandsbloggen. Polisen noterade i sin rapport att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) numera har en aktiv avdelning i landet.

Landet i chock – Island har aldrig upplevt terror

Journalisten Aðalsteinn Kjartansson, på tidningen Stundin, berättar att förvåningen var stor över uppgifterna att polisen avvärjt ett misstänkt terrordåd.

– Alla var minst sagt chockerade över uppgifterna. Polisen har tidigare varnat för att terrordåd inte kan uteslutas på Island, men ingen väntade sig att hotet skulle vara så här verkligt, säger Kjartansson.

Journalisten Aðalsteinn Kjartansson står utomhus och tittar in i kameran.
Bildtext Journalisten Aðalsteinn Kjartansson på Stundin säger att deras källor på polisen bekräftar att polisen utreder eventuella kopplingar till högerextrema nätverk.
Bild: Stundin/Davíð Þór

Island har aldrig upplevt ett terrordåd och det här är första gången polisen utreder ett liknande fall.

– Vi har inte sett extremistgrupper få fäste i Island på samma sätt som vi ser i andra länder. Vårt samhälle är litet och så fort någon uttrycker sig extremistiskt möts de av stort motstånd av allmänheten, säger Kjartansson och tillägger att man inte sett samma trend med populistpartier eller fascistorganisationer på Island som i övriga Europa.

Också bland polisen är många chockerade över vad man lyckats avvärja.

– Vi är såklart extremt glada över att de inte kunde utföra attackerna och över att faran har undviktits. Vi är också chockerade över att vår fredliga ö hade kunnat bli utsatt för ett terrordåd, säger polischef Sveinn Ingiberg Magnússon.

Den isländska polisen samarbetar nu tätt med skandinaviska och europeiska myndigheter för att reda ut eventuelle extremistkopplingar.

– Vi ber också om kunskap om hur de har utrett fall som detta, det här är ju vårt första, säger Sveinn Ingiberg Magnússon.

Finländska myndigheter har ännu inte kontaktats uppger polischefen.