Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny info gällande Helsingin Sanomats militärläcka år 2017 – nu får media tillgång till unikt förundersökningsmaterial

Från 2022
Uppdaterad 23.09.2022 18:21.
Tidningen Helsingin Sanomat.
Bildtext Tre journalister vid tidningen Helsingin Sanomat åtalas för röjande av statshemlighet. Bilden är en arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Helsingin Sanomats tidigare redaktionschef säger i polisens förhör att även chefsredaktören visste om artikeln innan publicering. Centralkriminalpolisen överlämnade förundersökningsmaterialet till media under fredagen.

Den 16 december 2017 publicerar Helsingin Sanomat på natten en artikel skriven av två redaktörer om verksamheten vid Signalunderrättelsecentret. HS avslöjar att artikeln delvis bygger på cirka tio år gamla hemligstämplade dokument.

Publiceringen leder dock till en massa motreaktioner, från både presidenten, dåvarande försvarsministern, försvarsmakten och forskare.

En av Helsingin Sanomats journalister som skrev artikeln fick senare ett besök av polisen, som gjorde en husrannsakan och i höst blev det klart att tre journalister vid tidningen åtalas för röjande av statshemlighet.

Vilka alla visste om artikeln?

Tre journalister vid tidningen åtalas alltså för röjande av statshemlighet. Två av dem är grävande journalister som skrivit artikeln och den tredje är deras redaktionschef.

De hotas av ett och ett halvt år villkorligt fängelsestraff för att ha avslöjat och försökt avslöja en statshemlighet

De nekar alla till brott. Redaktionschefen säger ändå i ett polisförhör den 12 september 2022 att Helsingin Sanomats tidigare chefsredaktör, Kaius Niemi, också visste om artikel två dagar innan publicering.

Det här framgår i det unika förundersökningsmaterial som nu överlämnats till media. Det har tagit fyra veckor för Centralkriminalpolisen att täcka över alla delar som ska hemlighålls i materialet.

Grävande journalist nyckelperson i röjandet av statshemlighet

Förundersökningsmaterialet visar att en av de grävande åtalade journalisterna varit en nyckelperson i röjandet av statshemligheten.

Polisen misstänker att personen varit initiativtagare och ansvarig för att få tillgång till de sekretessbelagda dokumenten, samt att han redan innan publicering visste att dokumenten var konfidentiella.

Den andra grävande journalisten beskriver i stället sin roll i det hela som "assistent".

I materialet framgår också att Centralkriminalpolisen misstänkt en annan redaktionschef samt ansvarige chefsredaktör Kaius Niemi för brott.

De åtalas dock inte, eftersom åklagaren inte ansåg att det fanns tillräckliga bevis för att de kände till artikeln innan den publicerades.

Åklagaren visste dock inte om innehållet i det polisförhör som gjordes den 12 september.

Källor: Yle, STT

Rättelse klockan 18:20 Namn på misstänkta personer har tagits bort .