Bostadsinvesteringsbolag köpte konkursbolaget Siscos hyresbostäder i Borgå och Sibbo – invånare: "Fjärde gången på sex år vi är med om en sådan här fars"
Yle Östnyland rapporterade i somras att konkursbolaget Siscos hyresbostäder på Bärbacksgatan 1 i Haiko i Borgå samt ett radhus i Sibbo ska få nya ägare. Nu vet vi vem som köpt husen.
Tidningen Östnyland skriver i fredagens tidning (23.9) att det är bostadsinvesteringsbolaget Asuntoyhtymä som köpt fastigheterna för sammanlagt 9,6 miljoner euro. 6,1 miljoner av summan gick till affären i Borgå.
Asuntoyhtymä ska hyra ut bostäderna under varumärket Joo Kodit.
– Vi investerar i tillväxtcentra, främst i Nyland. Våra bostäder i Sibbo och Borgå har varit populära, säger Heta Kärki som är kommersiell chef vid Asuntoyhtymä/Joo Kodit till Yle Östnyland.
Invånare i Sisco-husen har under åren råkat ut för en rad olika svårigheter, allt från problem med att få tillbaka hyresgarantier till byggnadstekniska fel och en polisundersökning. Till slut gick byggbolaget Sisco i konkurs och lämnade efter sig en ekonomisk härva.
Nu när en ny ägare tagit över ska lägenheterna först konditionsgranskas och sedan renoveras. Husen är bara sex år gamla och enligt Kärki handlar det mest om att renovera ytorna i tomma bostäder och sätta gården i skick. Den ska asfalteras men tidtabellen är ännu oklar.
– Det har inte kommit fram några större problem och invånarna har inte klagat, säger Kärki.
De existerande hyresgästerna får fortsätta bo kvar i sina lägenheter, ingen kommer att sparkas ut. Om hyrorna kommer att stiga eller inte är ännu oklart.
Hyreslägenheterna på Bärbacksgatan 1 i Haiko är byggda med stöd från finansierings- och utvecklingscentralen för boende (ARA). Hösten 2021 befriades lägenheterna från gällande ARA-reglering, vilket betyder att ägaren fritt kan bestämma hyresnivån.
Enligt Kärki granskar man regelbundet hyrorna och ser till att de motsvarar marknadsnivån.
– Inga beslut har tagits, säger hon.
Inget smidigt ägarbyte ur invånarens synpunkt
Efter att ha talat med Heta Kärki från Joo Kodit ringer vi upp hyresgästen Pia Uddström för att höra vad hon tycker om ägarbytet. Hon är inte nöjd med hur omställningen efter försäljningen gått till. Invånarna visste att husbolaget skulle byta ägare, men inte exakt tidpunkt.
– Vi hade betalt hyran som normalt till den gamla hyresvärden i början av augusti varpå vi alla fick indrivningsbrev om att vi inte betalt hyran till den nya hyresvärden. Ingen hade meddelat oss att vi fått en ny ägare, säger Uddström.
Hon tog resolut kontakt med Joo Kodit och meddelade att hon inte tänker betala något, de får själva reda upp saken med indrivningsbolaget och den gamla ägaren.
– Efter det har jag inte hört något från indrivningsbolaget. Joo Kodit bad om ursäkt och jag antar att de har fixat det. Hur det har gått med de andra invånarna vet jag inte, säger Uddström.
Hon berättar också om en grannfamilj som fick en felaktig räkning på hyran, 100 euro högre än den borde vara. Tidigare under sommaren hade invånarna blivit skickade en tabell över hyrespriserna för ett år framåt. Grannen hade fotograferat tabellen över de riktiga hyrespriserna och skickat bilden till hyresvärden.
– Jag var själv i kontakt och frågade varför jag inte fått tabellen på hyrespriser och betalningsuppgifter. De ringde upp och sa att de inte visste om att jag bodde här, säger Uddström.
Hon berättar att personen hon varit i kontakt med från Joo Kodit sagt att uppgifterna för flera invånare i husbolaget saknades.
– Jag räknade ut att på sex år så är det fjärde gången vi är med om en sådan här fars. Det är mer än vartannat år som vi råkar ut för sådant här elände, säger Uddström.
Problemen behöver åtgärdas anser invånare
Uddström tycker också det tagit för lång tid för den nya ägaren att göra något, eller se till så fastighetsskötaren gör något, åt gårdens och särskilt parkeringsplatsens skick. Uddström beskriver gården som en potatisåker där man oroar sig för om bilen ska gå sönder.
Uddström har lagt märke till att man börjat renovera en del lägenheter som står tomma. På frågan om hon tror det räcker med små reparationer skrattar hon till.
– Nå verkligen inte. De borde ju kolla isoleringen, om alla vattenrör fungerar och så vidare.
Uddström berättar om problem med hur fjärrvärmen i lägenheterna fungerar. Hon och andra har haft det kallt inomhus om vintrarna och servicearbete som gjorts har inte hjälpt.
– Jag förstår att de börjar med de tomma lägenheterna, de vill ju ha dem uthyrda. Men vi som bor här ska bo kvar i eländet medan andra får sådant som funkar, säger Uddström.
När det gäller en eventuell höjning av hyrorna så är Uddström nog lite orolig. Hon berättar att hon tidigare i höst sett annonser på bostadsförmedlingssidor på nätet om en renoverad lägenhet i husbolaget, en lika stor trerummare som hennes men 350 euro dyrare i månaden.
Dålig informationsgång från den tidigare ägaren
Vi ringer upp Asuntoyhtymäs kommersiella chef Heta Kärki en gång till. Hon säger att problemen kring ägarbytet hänger ihop med den gamla ägaren.
– Den tidigare ägaren ville själv berätta om ägarbytet och vi förväntade oss att de skulle ha gjort det. Vi är mycket beroende av den tidigare ägarens information och av att de informerar oss. Det rör egentligen alla utmaningar vi haft, säger Kärki.
Orsaken till att man skickat ut felaktiga räkningar och saknat uppgifter på hyresgästerna är att man fått felaktig information från konkursboet eller att informationen saknas.
Hyrorna vill hon inte kommentera och om problemen med uppvärmningen av husen har hon inte hört tidigare.
– Vi är beroende av informationen vi fått av den tidigare ägaren, men vi vill förstås ha feedback av invånarna för att veta vad som måste åtgärdas, säger Kärki.
Hon poängterar att man vill få i skick det som inte fungerat tidigare.
– Att köpa ett husbolag av ett konkursbo är en medveten risk, men då tar vi attityden att vi fixar det.