Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns miljöprogram oroar invånare: "Jag hoppas att politikerna tar en time-out och rådfrågar experter eftersom man borde göra mer"

Uppdaterad 26.09.2022 08:44.
Panu Kunttu håller i skaftet på ett torkat exemplar av jätteslide.
Bildtext Panu Kunttu är mycket oroad för hur det ska gå för skog och mark i Kimitoöns kommun.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Kimitoöns beslutsfattare ska på måndagskvällen diskutera kommunens miljöprogram men invånare på ön är oroade då de anser att kommunen kunde och borde göra mer för att skydda sina skogar och sin natur.

– På en allmän nivå är jag bekymrad eftersom miljöprogrammet saknar indikatorer, ansvarspersoner och tidtabell för när och hur samt vem ansvarar för de åtgärder som nämns, säger agrologi- och forstdoktor Panu Kunttu. Sedan är jag särskilt oroad för kommunens skogar och mångfalden eftersom de inte har så stor roll i programmet.

Läser man miljöprogrammet som sådant så känns det som att Kimitoöns kommun kommer att fortsätta sköta sina skogar som tidigare slår Kunttu fast.

– Jag hade väntat mig klart större åtgärder för hur man ska gå tillväga för att skydda dem och slopa exempelvis kalhyggen på kommunens marker, säger Kunttu. Man kunde bra skydda all den skog som uppfyller Metsoprogrammets kriterier.

Polku metsässä.
Bildtext Naturskyddsområdet vid Ölmos-Purunpää på Kimitoön är ett bra exempel på hur man kan skydda den skog som finns på ön.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Kunttu hoppas nu att politikerna tar en time-out i frågan och lyssnar på den expertis som finns på området.

– Kommunen har tidigare uttryckt vilja att vara en av de bästa i Finland på miljöfrågor men inget har hänt de senaste tio åren, säger Kunttu. Jag tror att politikerna i kommunen inte inser vilken roll de har och vad det betyder ifall man nu godkänner ett urvattnat miljöprogram som saknar den pondus som krävs.

Kommunal enkät verkar inte beaktas i miljöprogrammet

Under våren har Kimitoöns kommun genomfört en enkät och bett invånare att ta del av miljöarbetet. Kunttu är överraskad att trots att en majoritet av de tillfrågade vill att kommunen ska ta bättre hand om sina skogar och utvidga skyddsområdena så syns inget av detta i de åtgärder som nu finns i miljöprogrammet.

En liten trädplanta mot en stor stubbe, i bakgrunden ett kalhygge,solnedgång.
Bildtext En del av kritiken handlar om kalhyggen som borde slopas på områden som ägs eller förvaltas av Kimitoöns kommun.
Bild: Pia Santonen / Yle

– Jag kan inte förstå att kommunen har valt att bortse från de svar som kom in från invånarna, säger Kunttu. Det känns mer som en påklistrad delaktighet som inte beaktas då besluten ska tas.

Kunttu skräder inte med orden och är synbarligen oroad för hur det ska gå med Kimitoöns värdefulla skogar och den natur som så många turister gärna upplever på ön.

– Ifall kommunen nu godkänner miljöprogrammet som sådant så är det inget annat än grön tvätt, säger Kunttu. Jag har kontaktat politiker och tjänstemän i flera repriser men trots att läget är allvarligt så har jag inte fått några svar på mina frågor och min oro.

Paljon isoja mäntyjä kurottelee kohti taivasta metsässä.
Bildtext Kunttu med fler hoppas att kommunen tänker om för ifall inget görs så kan en stor del av de fina naturområden som finns på ön gå förlorade.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Enligt kommunens egen godkända strategi så ska miljön och naturen beaktas i alla beslut man gör.

– Nu ser man inte skogarna och biodiversiteten ur andra perspektiv än de ekonomiska och ser de naturområden som finns endast som en resurs, säger Kunttu. Men så kan man inte göra längre och jag hoppas att politikerna inser allvaret.

Majoriteten av politikerna nöjda med miljöprogrammet

Kimitoöns miljöprogram innehåller omkring sextio olika åtgärder för hur kommunen ska arbeta för miljön och klimatet fram till 2030. Programmets innehåll och åtgärder ska granskas årligen i samband med kommunens budgetarbete samt vartannat år för att följa upp hur miljöarbetet framskrider.

Ghita Edmark, porträtt.
Bildtext Ghita Edmark, SFP, är övertygad om att alla vill värna om miljön men som politiker kan vi inte klampa in i människors privatliv och bestämma hur och till vad skogarna får och kan användas.
Bild: Yle/Jesper Alm

– Förutom att vi som kommun kan se över vårt eget hus så ska vi samarbeta med företag och kommuninvånare för att nå ett bättre resultat, säger Ghita Edmark som är ordförande för SFP i Kimitoön. Men samtidigt som vi värnar om miljön så måste vi ha stor respekt för den privata äganderätten.

Edmark hoppas och tror att miljöprogrammet kan klubbas igenom som sådant för det är ett gediget program som alla kan vara stolta över.

– Hur vi skyddar och sköter våra skogar ska baseras på miljöprogrammet och jag anser att den kritik som nu framförts har med skogsvårdsprogrammet att göra och ska beaktas mer i detalj då vi behandlar det, säger Edmark.

På måndagens fullmäktigemöte väntar troligtvis en het debatt och hur kommunen ska göra. SFP har med sina 14 ledamöter majoritet i fullmäktige men exempelvis inom Vänsterförbundet har man förståelse för den kritik som nu lyfts fram.

Tomy Wass utanför Yle Åbolands kontorsbyggnad i Åbo.
Bildtext Tomy Wass, Vänstern, har förståelse för den kritik som har lagts fram men har inte beslutat om miljöprogrammet borde bordläggas eller inte.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

– Det är inte bara Panu Kunttu som kritiserar miljöprogrammet utan också ortens naturskyddsförening, säger Tomy Wass, Vänsterförbundet. Jag har nog förståelse för de argument som lyfts fram.

Tänker du föreslå att ärendet bordläggs?

– Det har jag ännu inte bestämt och jag måste diskutera med de andra grupperna hur de ser på saken, säger Wass.

SDP, Fri Samverkan och Obundna vill se preciseringar och diskussion

Inom SDP-gruppen går åsikterna isär men åtminstone några av de tillfrågade ledamöterna anser att miljöprogrammet kräver preciseringar och att det kommer att diskuteras en hel del om det på måndagens fullmäktigemöte.

Ann-Marie Kulla är en blond kvinna.
Bildtext Ann-Marie Kulla, SDP, förväntar sig en lång diskussion om miljöprogrammet och dess följder.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle

– Jag efterlyser nog mera konkreta mål och specifikationer men om det är all anledning att ta en time-out avgörs nog under mötet och vad vi kan åstadkomma under kvällen, säger Ann-Marie Kulla, SDP.

Enligt veteranpolitikern Ingmar Forne, SDP, är naturskyddsföreningens och miljöexperternas infallsvinkel felaktig.

– De vill skapa ett museum av ortens skogar men det är tyvärr försent eftersom klimatuppvärmningen redan pågår och därför kommer man inte att kunna bevara skogarna i det skick exempelvis naturskyddsföreningen nu vill, säger Forne. Jag tror inte att det blir något bättre genom att ta en time-out.

Janne Salonen, Obunden, tror inte på en bordläggning men vill gärna se att miljöprogrammet preciseras.

Janne Salonen står vid talarstolen.
Bildtext Janne Salonen, Obunden, tror inte det är någon idé att bordlägga miljöprogrammet.
Bild: Amanda Vikman/YLE

– Dessutom kommer jag att kräva att skogskyddsprogrammet som redan för ett år sedan borde ha offentliggjorts nu ska publiceras, säger Salonen. Så att alla kan ta del av det och komma med kommentarer då kommunen till nästa ska diskutera hur skogarna ska skyddas.

Artikeln uppdaterades klockan 11.59. Namnet Panu Kunttu ströks från Ingmar Fornes citat.