Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

St1-miljardären Mika Anttonen vill köpa tidigare Hartwallarenan, skriver IS: "Jag är redo att köpa arenan om det inte finns lagliga hinder"

Företagsledaren Mika Anttonen står och kollar vid ett fönster.
Bildtext Mika Anttonen är ägare till energibolaget St1.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina har Helsinforsarenan, tidigare Hartwallarenan, varit så gott som stängd. Arenan ägs nämligen av två ryska oligarker. Men nu verkar det hända saker, skriver Ilta-Sanomat.

Enligt Ilta-Sanomats uppgifter har miljardärägaren till energibolaget St1 visat ett intresse för att köpa Helsinforsarenan.

"Uppgifterna stämmer. Jag har fått en fråga angående mitt intresse att köpa arenan och jag har svarat att jag är redo att köpa den om det inte finns lagliga hinder", säger Anttonen till IS.

Anttonens kommentar kring lagliga hinder handlar om bakgrunden att bolaget som äger arenan ägs av de ryska oligarkerna Gennadi Timshenko och Roman Rotenberg, som finns på EU:s och USA:s sanktionslistor.

Det här är en utmaning för ett eventuellt köp, men borde gå att lösa bara köparens bakgrund är i skick. Utrikesministeriet och Utsökningsverket vill försäkra sig om att arenan säljs till ett rimligt pris och att köparen inte är någon bulvan för andra ryska oligarker.

Anttonen säger att det enligt hans uppgifter redan förekommit förhandlingar från olika håll om att köpa arenan, och att ett eventuellt köp inte är nummer ett på hans prioriteringslista, men att han tänker köpa arenan om ingen annan gör det.

Anttonen säger till IS att det är av största vikt att en så betydelsefull arena öppnas upp för finländarna igen.

Det ligger inte något intresse att låta arenan ruttna

Miljardären Mika Anttonen till IS om Helsingforsarenan
Vain Elämää konsär på Hartwall arenan.
Bildtext Arkivbild. Vain Elämää-konsert i Helsingforsarenan.
Bild: Nelli Kenttä / YleX

Bara intresserad av arenan, inte Jokerit

Anttonen är känd för sitt idrottsintresse och är en stor välgörare inom finsk idrott. Till Ilta-Sanomat säger han ändå att han bara är intresserad av att köpa arenan, inte ishockeylaget Jokerit.

Enligt Ilta-Sanomats källor har de ryska oligarkerna bett om 50 till 60 miljoner euro för Helsingforsarenan, men ett rimligare pris ligger troligtvis kring 40 miljoner euro.

Det är olagligt och praktiskt taget omöjligt att göra affärer med personer på sanktionslistor utan att man fått tillstånd från myndigheter, skriver IS.

Källa: Ilta-Sanomat